Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 22. júla 2019

ORLIE HNIEZDO

ORLIE HNIEZDO
Poľské ľudové povesti

Mladé letá, Bratislava, 1988
zostavil Jozef Marušiak
ilustrácie Zbigniew Rychlicki
1. vydanie, 12.000 výtlačkov
066-084-88 OHN

beletria, knihy pre deti, rozprávky, povesti,
168 s., slovenčina
hmotnosť: 637 g

tvrdá väzba, veľký formát
stav: veľmi dobrý, na patitule neautorské venovanie

1,00 €

*kolha* in *H-kris*








Najväčšia poľská rieka Visia steká z hôr bystrým prúdom, a keď sa prederie do rovín, je čoraz širšia, pokojnejšia, čoraz dôstojnejšia. Už takmer dospelá dosahuje Krakov. Tu v mohutnom oblúku omýva vápencový kopec, ktorý sa dnes volá Wawel a stojí na ňom hrdý zámok — sídlo poľských kráľov. 

V dávnych časoch, keď slovanské kmene Poľanov a Vislanov opúšťali svoje prvotné, už preľudnené sídla, na tomto mieste založil osadu a vystaval drevený zámok kráľ Krak, ktorý dal svoje meno neskoršiemu skvostnému a bohatému mestu.

Okolo Krakovho zámku sa rýchlo rozrastalo a rozvíjalo ľudské mravenisko, ľudia tu žili pracovito a v čoraz väčšej hojnosti. Sám kráľ Krak sa tešil láske i úcte svojich poddaných. Tento pokojný a šťastný život však nečakane narušila strašná pohroma, ktorá doľahla na mesto.

V jednej z mnohých jaskýň, ktorými bol prevŕtaný wawelský kopec, sa totiž usadil obrovský a strašný drak. Mal veľkú papuľu s ostrými zubami, z ktorej sa valila jedovatá para, štyri mohutné laby boh zakončené mocnými pazúrmi, a keď udrel chvostom o zem, ozývalo sa také dunenie, až sa všetky domy v meste triasli. Keď sa napil vody z Visly, koryto rieky takmer vyschlo, hltal ovce i kravy, čo sa pásli v okolí Krakova, ba unášal aj mladé dievčatá. Mesta sa zmocnila hrôza. Deti nevychádzali z domov, dospelí sa triasli od strachu, život zamieral.

Kráľ Krak zvolal k sebe najchýrnejších mudrcov a prosil ich:

Poraďte, učení mužovia, čo máme robiť, aby sme zachránili mesto i môj milovaný ľud. Ako zahubiť strašného draka?

Predvolal si aj najstatočnejších rytierov a sľuboval im:

Ktorý z vás sa pustí do boja s obludou a skántri ju, dostane za odmenu najväčší poklad, aký mám — moju dcéru za ženu.

To všetko však nepomáhalo. Učenci nevedeli prísť na spôsob, ako zmámiť draka, a ani tí najstatočnejší rytieri nenašli v sebe dosť odvahy, aby sa postavili zoči-voči oblude. A tak drak naďalej nedal mestu pokoj, šíril des a hrôzu a v Krakovom kráľovstve sa nikto necítil bezpečný.

Keď sa už zdalo, že niet nijakej pomoci, ohlásil sa u kráľa mladý krakovský šusterský tovariš a povedal Krakovi:

.................................................................................................................................................................

... posledná veta ...

Odpovedal im basový chór diel a Balt, narážajúci vlnami do piesočnatého, znovuzískaného pobrežia.