Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 28. júla 2019

GAVORNÍKOVÁ, MÁRIA - SPOVEĎ ŽIEN

GAVORNÍKOVÁ, MÁRIA

SPOVEĎ ŽIEN

T. Mesík, Modra, 1942

beletria, román
214 s., slovenčina
hmotnosť: 300 g

tvrdá väzba
stav: dobrý, bez prebalu, na patitule venovanie

1,00 €

*cesvo*





Tak napríklad dotýkaš sa veľmi smelo otázky manželstva, ešte smelšie otázky sexu. Neschvaľuješ zdržanlivosť a akoby úmyselne zabúdaš, že ona vykonáva ľudstvu predsa len najcennejšie služby. Udržuje mozog mysliteľov na výške — kam vášeň nedosiahla... A zabúdaš tiež, že mnohí veľkí muži ako Maupassant a iní, boli by sa ešte dlho tešili životu, boli by hádam stvorili ešte veľa hodnotných diel, keby boli čistejšie žili. Vášeň strhuje a zatemňuje ducha a snižuje genialitu k zemi. Keby tohto nebolo, mnohí by sa boli dopracovali vyššie a zem by uctievala o niekoľko géniov viac. Vášeň je svätá — to je pravda, veď je to istý prejav nesmrteľného božstva v nás, ale keď sa s ňou plýtva — jej ovocie je ďaleko horšie ako ovocie zdržanlivosti. Čistota ešte nikoho nepriviedla na psychiatriu, ale Maupassant len bezúzdnej telesnej rozkoši môže ďakovať, že ho s podrezaným hrdlom, polomŕtveho preniesli do nemocnice, kde poldruha roka biedne živoril a v štyridsiatom roku svojho veku skonal. Čosi podobné potvrdzuje i anglický spisovateľ Huxley, keď hovorí:

„Vážny mysliteľ by sa mal vyhýbať telesnému vzrušeniu a nemal by mať žiadnej vášne!" Z toho vyvodzujem, že zdržanlivosť je potrebná zvlášť tým, ktorí chcú byť nositeľmi nových myšlienok a nových ideí. Zo všetkého tohto vyplýva, že zdržanlivosť donáša ľudstvu neoceniteľné služby! Už samé slovo pôsobí anjelsky, a preto neslobodno hovoriť o nej tak, akoby hrala podradnú rolu v našom živote! Áno, otázka sexu je neobmedzene složitá práve tak, ako je nevyspytateľne obdivuhodná. Je to sila nadprirodzená, ktorá hýbe svetom a ktorú človek môže svojím spôsobom riadiť, lebo i ona má svoje medze a svoje hranice. Ale ak ju človek prirodzeným spôsobom zdolá, priberá na duchu a rastie... Bytosť oslobodená od telesných žiadostí stáva sa duchovnejšou, tvorivejšou, schopnejšou. Človek sa jedným slovom povznesie... Erotika ešte nie je vodidlom, ona len napomáha vzrast ľudskej spoločnosti, v určitom smysle vlastne plní úlohu Stvoriteľa, ale sama o sebe nie je ešte celkovým cieľom človeka. Ľudstvo má na svete okrem toho ešte aj Iné poslanie! A konečne i príroda sa v mnohých prípadoch postarala o to, aby sme sa vedeli oslobodiť zpod tyranstva sexu, veď i v manželstve vyhradila si svoje práva i svoj čas a postarala sa v určitom smysle o nutnosť sebazaprenia. Nakoľko pozorujem život, viem, že nezriadenosť sexuálneho života má len jeden smer: vždy dolu a dolu! Ale naproti tomu zdržanlivosť vedie nahor. Keď i teda otázka sexu v riadnom smysle je svätá — pozor, — lebo môže byť ona práve tak naším najväčším úpadkom!

Poďme však ďalej.

Prekvapilo ma, že tak ľahko podliehaš nerozumným náladám svojho Jožka, čo sa týka čítania kníh! Nechcem mu krivdiť, ale jeho smýšľanie nie je priam najlepším znakom inteligencie! A nechcem byť prorokom, ale pochybujem o dlhej budúcnosti Vašej lásky!

Čítať knihy by mi žiadon muž nezabránil! Žena musí byť pevná vo svojich zásadách! ! ! Nesmie sa dať hocikým pomýliť... A knihy? Dobre vieš, čo sú knihy! Sbližujú nás s najväčšími duchmi všetkých dôb — prečo sa teda strániť takého sblíženia? Život je ťažký, vyžaduje ustavičný boj a — žena musí byť v každom ohľade silná, aby vedela čeliť náporom, ktoré život 

................................................................................................................................................................


... posledná veta ...

Verím...!