Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 11. marca 2023

TAYLOROVÁ, KATHLEEN - BRAINWASHING

TAYLOROVÁ, KATHLEEN

BRAINWASHING
Manipulace s myšlením
(Brainwashing)

Lidové noviny, Praha, 2006
preklad Kateřina Bodnárová
obálka Tomáš Didunyk
1. vydanie
ISBN 80-7106-773-3

psychológia
424 s., čeština

tvrdá väzba sprebalom
stav: veľmi dobrý

PREDANÉ  *priva*psy* 

Slovo brainwashing se poprvé objevilo v souvislosti se zajatci z korejské války v padesátých letech 20. století a od té doby se stalo běžnou součástí slovníku,  je terčem mnoha vtipů a zároveň vyvolává i mnoho znepokojivých otázek. V tomto smyslu se stalo diskutovaným tématem řady vědních oborů od historie, přes sociologii, psychologii a až po psychoterapii. Dodnes však byl opomíjen obor, který by měl v debatách o tomto fenoménu hrát klíčovou roli, totiž skutečný vědecký výzkum lidského mozku a jeho možné ovlivňování. Obor, který by na základě exaktních měření a výzkumů mohl napovědět nakolik lze změnit lidskou zkušenost a vnímání skutečnosti psychologickym působením za použití přesvědčování, lží, nátlaku a nepravdivých či účelových informací.

Autorka ve své knize poprvé shrnuje výsledky neurologických věd a psychologických výzkumů tohoto jevu. Na řadě kazuistických příkladu i vtipných historek přibližuje čtenářům působení brainwashingu, dotýká se i problematiky etické stránky celého jevu, jeho „úspěšnosti" při pokusech na zvířatech i možných hrozivých důsledků jeho uplatnění při vývoji lidstva.

Zabývá se historií brainwashingu, kdy se tak ještě ani nenazýval (vzpomeňme středověké hony na čarodějnice, veřejnosti známé z mnoha knih i filmů), a ukazuje nám, kde všude kolem nás se vyskytuje, aniž si to uvědomujeme - v marketingu, v obchodech, v televizi, rozhlase, v projevech politiků a koneckonců i ve školách a jiných vzdělávacích institucích.

Existuje vůbec brainwashing? Je možné ovládat mysl druhého člověka? Nejde jen o fantazii senzacechtivých novinářů? A nepodílí se právě noviny a jiná média na každodenním vymývání mozků? K. Taylorová ve své knize zkoumá nejrůznější aspekty kontroverzního a děsivého fenoménu brainwashin-gu, s nímž se západní civilizace poprvé setkala v padesátých letech 20. století v souvislosti s korejskou válkou, i když českému čtenáři se možná vybaví také středověké hony na čarodějnice a politické procesy padesátých let ...

Kathleen Taylorová pracuje jako vědecká pracovnice na katedře fyziologie Oxfordské univerzity, vydala řadu knih, publikuje v odborných i populárně naučných časopisech a je nositelkou ocenění THES/OUP v oblasti vědecké eseje a humanitních studií za rok 2003.