Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 1. apríla 2022

AUBRYOVÁ, CECILE - BELA A SEBASTIÁN I., II., III.

AUBRY, CECILE

BELA A SEBASTIÁN I., II., III.
(Bela a Sebastián - Sebastián medzi ľuďmi - Sebastián a Mary Morgan)

Pravda, Bratislava, 1972, 1973, 1974
edícia Členská knižnica
preklad Mária Kutláková
prebal Peter Hubáček
1. vydanie
75-019-72

beletria, román, knihy pre deti, literatúra francúzska,
304 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal jemne ohnutý

PREDANÉ

*sampa*det*

I.

Malý samotár Sebastián žije v horách u starého Cézara, ktorý ho zasväcuje do tajov života v prírode. No Sebastián sa najradšej túla sám, akoby čakal na veľké dobrodružstvo. A toto dobrodružstvo aj príde v podobe veľkého pyrenejského psa, čo ušiel zo psiarne a štvaný zlomyseľnými ľuďmi blúdi v okolí Cézarovho domu. Bela a Sebastián sa stretnú a uzavrú nerozlučné priateľstvo, ktoré im prinesie strhujúce zážitky, príhody a dobrodružstvá.

Nielen malí, ale aj dospelí televízni diváci majú ešte v živej pamäti „herecký výkon" krásneho bieleho psa Bely po boku malého Sebastiána v úspešnom seriáli francúzskej televízie. Dva diely knihy Cécile Aubryovej Bela a Sebastián (Búda na Veľkom Baou a Tajný dokument) ponúkajú mladým čitateľom pôvabný príbeh, pri čítaní ktorého sa opäť stretnú so svojimi obľúbenými hrdinami.

II.
Sebastián, aký by mal byť podľa teba otec?

Sebastián chvíľku porozmýšľal, a až potom odvetil: otázka znela príliš vážne, nuž prichodí na ňu odpovedať čo najvýstižnejšie, z hĺbky duše.

No... otec... mal by byť vysoký, mocný... všetko by mal vedieť, no a ešte...

Co ešte?

Rýchlo-rýchlo, aby to nevyzeralo odsudzujúco, Sebastián dodal: — No, a mal by ma mať rád. — A ešte rýchlejšie, aby zmiernil aj zdanlivú výčitku, s úsmevom doplnil: — Lenže ty nie si mi otcom oddávna.

Nie, Pierre Maréchal nebol Sebastiánovi otcom oddávna. Stretli sa, až keď mal Sebastián deväť rokov. Kde a ako chlapec vyrastal, dozvedeli ste sa, milí mladí čitatelia, ak ste si prečítali knihu Bela a Sebastián; a ak ste sledovali televízny seriál Sebastián medzi ľuďmi, viete vlastne, i ako to bolo ďalej. Sebastián odchádza z hôr do Provensalska k otcovi, schádza medzi nových, neznámych ľudí, zžíva sa s nimi i s prostredím a predovšetkým sa zbližuje s otcom. Vieme, že vytváranie vzájomného vzťahu syn — otec nebolo ani pre jedného z nich jednoduché, ba naopak. Otec sa musel vyrovnať s mnohými zmenami vo svojom živote a Sebastián zasa privyknúť na nový život v Jonquiéres, obľúbiť si otcovu prácu, naučiť sa milovať kone.

Neprezradím vám ani nič nového, keď poviem, že si cestu k sebe napokon obaja našli a Sebastián pochopil, že ho otec má rád a spĺňa tak jeho najvrúcnejšie želanie. Nuž a teraz len príjemné začítanie sa...

III.
Tretí diel neobyčajne dramatickej epopeje o Sebastiánových príhodách pomenovala C. Aubryová podľa Mary-Morgan, bájnej postavy z bretónskej legendy, povestnej „dcéry mora, ktorá si češe dlhé vlasy farby zlata a jej spev narieka ako príboj".

Dvanásťročný Sebastián sa tentoraz ocitá v prostredí svojho prastrýka, starého lodiara, náruživého milovníka mora, čo dožíva svoj bohatý a pohnutý život v ústraní, neďaleko rybárskeho mestečka. Sebastián sa takto oboznamuje s tvrdým rybárskym remeslom. Námorníci, živitelia rodín, sa niekoľko mesiacov kruto pasujú s morom, keď odchádzajú každoročne loviť tresky do mrazivých grónskych vôd.

Podarí sa Sebastiánovi rozohnať chmáry tragédie, neprestajne sa vznášajúce nad starým domom v Morsane? Podarí sa mu preklenúť priepasť nenávisti spred dvadsiatich rokov, prenášajúcej sa z otca na syna? Zachráni sa udatná posádka rybárskeho trawlera Narval, ktorú majiteľova nezodpovednosť vystavila napospas víchriciam a búrkam nehostinných severských vôd? Nasťahuje sa radosť a pohoda do kruto skúšaných rybárskych rodín aj do sŕdc obyvateľov v zátoke Morsan?

Sebastián, dobre známy mladému čitateľovi aj televíznemu divákovi z predošlých diel, opisujúcich Sebastiánovo detstvo v horách a ťažké životné obdobie, kým si malý vrchár našiel miesto medzi ľuďmi v nížine a cestu k otcovmu srdcu (Bela a Sebastián, Sebastián medzi ľuďmi), sa znova púšťa do boja s húževnatosťou a statočnosťou preňho príslovečnou, s neomylným zmyslom pre spravodlivosť, za nefalšované hodnoty života a za lepšie ľudské vzťahy...