Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 22. apríla 2022

LANDOVÁ-ŠTYCHOVÁ, L. - ASTRONOMIE V BOJI S VATIKÁNEM

LANDOVÁ-ŠTYCHOVÁ, L.

ASTRONOMIE V BOJI S VATIKÁNEM

Život a práce, Praha, 1951
edícia Vědění všem (18)
obálka Ladislav Svášek, J. Sadil
1. vydanie, 5.500 výtlačkov

astronómia, náboženstvo, propaganda
56 s., čeština

mäkká väzba, malý formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe, lepka na obálke

PREDANÉ

*bib23*polit*

Autorka pojednává o revolučním charakteru přírodních věd, zvláště astronomie. Prvními soustavnými pozorovateli hvězd, pohybu a proměn vesmíru byli pastevci, kteří jich používali hlavně ke své orientaci za noci a k určování času. Jejich znalosti byly pak využity k hlásání pověr, k hádání budoucnosti z konstelace nebeských těles. Tak vznikla astrologie, z níž se během věků vyvinula skutečná věda — astronomie, která zbořila náboženské pověry o stvoření Země jako středu světa. Mikuláš Koperník dokázal na sklonku XV. století, že Země obíhá kolem Slunce. Vatikán jako vládce všemocné církve zavrhl toto revoluční učení a pronásledoval nemilosrdně všechny učence, kteří souhlasili s Koperníkem. Autorka líčí stručně a populárně, jak Svatá inkvisice dala pro tuto vědeckou pravdu upálit Giordana Bruna a jak po léta trýznila a žalářovala Galilea Galileiho. Římská inkvisice byla zřejmě přímým předchůdcem gestapa.

Ve dvou závěrečných kapitolách zabývá se kniha významem popularisace přírodních věd pro kulturní povznesení pracujícího lidu ve smyslu revolučního hesla "Vědění je moc“, z něhož plyne pro socialistickou společnost další heslo:"Vědění všem! “