Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 9. apríla 2022

URBAN, MILO - VÝKRIKY BEZ OZVENY

URBAN, MILO

VÝKRIKY BEZ OZVENY

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1965
edícia Slovenská próza
zostavil Ján Medveď
obálka Bohumír Prihel
1. vydanie, 11.000 výtlačkov

literatúra slovenská, beletria, román
288 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý, 1 pečiatka v knihe, prebal ošúchaný

PREDANÉ

*sospo*

Z obsiahleho diela Mila Urbana vydávame po románe Živý bič výber z noviel pod názvom Výkriky bez ozveny. Vydávame ich preto, lebo sú to napospol vysokoumelecké obrazy o živote jednoduchých ľudí. Ale jednoduchých iba navonok. Pod zmoreným a robotou dobitým svalstvom postáv vrie obrovská záplava vášní, ktorá sa búri proti ustálenej morálke. Urbanovmu človeku najčastejšie ostávajú iba rany ako súčet existencie, ktorú stráca v neúprosnej zákonitosti prírody. Tak ako v Živom biči, aj v novelách dokazuje svojím robustným talentom, že duša dedinského človeka je mnohotvárna a hlboká ako duša vzdelanca, že je to

človek zložitý, problematický, živelný, človek krajností: v najväčšej radosti v duši horko zaplače, zo zúfalstva sa chlapí, slobodný trpí, je rebelant i pokojný občan, živel majstrovsky zakomponovaný do hornooravskej prírody, z ktorej vyrastá jeho vitalita a neobyčajná citlivosť. Urban sa venoval krátkej próze s neobyčajným elánom. Dal do nej všetko, čo jeho mladá, prudko rozvitá osobnosť mala: rozum i cit, úžasný zmysel pre dramatičnosť príbehu a schopnosť vtesnať na malý priestor i veľkú tému. V tomto výbere — rozšírenom oproti staršiemu z roku 1942 o niekoľko časopisecky uverejnených próz — poznávame Urbana na vrchole tvorivých schopností ako veľkého majstra slova a znamenitého novelistu, diela ktorého aj po desaťročiach pôsobia novo, ako ozajstná veľká literatúra.