Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 24. apríla 2022

LUKNIŠ, MICHAL - NÍŽINY, KOTLINY A POHORIA SLOVENSKA

LUKNIŠ, MICHAL
PLESNÍK, PAVOL

NÍŽINY, KOTLINY A POHORIA SLOVENSKA

Osveta, Bratislava, 1961
obálka Teodor Zádrapa
1. vydanie, 2.000 výtlačkov

geografia, geológia
140 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, 1 pečiatka v knihe, prebal ošúchaný

13,00 €

*sospo*geo*

Slovensko je krajina s veľmi svojráznou prírodou. Prírodné krásy Slovenska priťahujú každoročne množstvo turistov. Povrch Slovenska je pestrý a bohato členitý: nachádzajú sa tu výrazné horské chrbty, malebné kotliny a nížiny s pestrými kvetmi, lúkami, lesmi, so zaujímavým živočíšstvom.

Doteraz však chýbala kniha, ktorá by si všímala Slovenska z tohto hľadiska. Kniha Nížiny, kotliny a pohoria Slovenska chce zaplniť túto medzeru v populárnovedeckej literatúre.

Táto kniha hovorí hlavne o členitosti územia Slovenska, o jeho fyzicko-geografických zvláštnostiach. V súvislosti s tým je aj rozdelená na štyri časti: všeobecná charakteristika, nižiny, kotliny a pohoria Slovenska. Vo všeobecnej časti si autori všímajú geologický vývoj, podnebie, vodstvo, pôdnu pokrývku, rastlinstvo a živočíšstvo Slovenska. Slovensko tu neskúma izolovane, ale ako súčasť sústavy Západných Karpát.

Po všeobecnej časti nasledujú kapitoly, ktoré pojednávajú o vlastnej téme knihy.

Autori prístupnou formou hovoria o jednotlivých povrchových zvláštnostiach Slovenska. Prednosťou knihy je to, že všetky javy sa skúmajú vo vzájomnej súvislosti podľa princípov dialektickej metódy. Vysvetľuje sa, aký vplyv mali jednotlivé geografické činitele na utváranie povrchu, poukazuje sa na to, že súčasný stav nie je niečím daným, ale je výsledkom dlhého vývoja, a že aj v súčasnosti podlieha zmenám. Uvádza sa, aký vplyv mal a má na prírodný ráz Slovenska človek.

Autori, prof. dr. M. Lukniš a doc. dr. P. Plesník, sú naši popredni odborníci vo fyzikálnej geografii, v knihe sa opierajú o bohatý textový a obrázkový materiál, ktorý sami zozbierali. Text je doplnený množstvom fotografií, ktoré názorne zachytávajú daný jav. Pripojená je taktiež prehľadná mapka, na ktorej sú vyznačené jednotlivé nížiny, kotliny a pohoria.

Kniha je určená pre tých čitateľov, ktorí majú záujem o prírodné vedy, ktorí chcú hlbšie poznať mnohé prírodné javy. Svojou prístupnosťou a názornosťou môže každého záujemcu uspokojiť.