Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 9. apríla 2022

TATARKA, DOMINIK - ČLOVEK NA CESTÁCH

TATARKA, DOMINIK

ČLOVEK NA CESTÁCH

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1967
edícia Slovenská próza
obálka Marián Vanek
ilustrácie Marián Vanek
2. rozšírené vydanie, 5.000 výtlačkov

beletria, próza krátka, cestopis
350 s., slovenčina

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: dobrý, pečiatka v knihe, lepka na prebale

PREDANÉ

*sospo*

Už po tretí raz sa dostáva do rúk slovenskému čitateľovi Tatarkova kniha Človek na cestách, tentoraz rozšírená o nové a jedinečné cestopisy z Fínska, Alžírska a Francúzska. Z náhodných ciest vzniklo nádherné dielo vážneho, pozorného, citlivého a intelektuálne neobyčajne kultivovaného umelca, ktorý sa tu s čitateľom na úrovni moderného človeka delí o citové a rozumové dobrodružstvá pri poznávaní krajín a národov. O Tatarkových cestopisoch môžeme plným právom hovoriť ako o cestopisoch mysliteľských, pretože sa autor nebojí ani polohy filozofického, alebo sociálno-psychologického zovšeobecňovania. Jedinečnosť jeho cestopisných próz podmieňuje na rozdiel od iných práve vnútorná tvorivá pripravenosť na stretnutie sa so svetom a najmä orientácia na filozoficky zdôvodnený humanizmus, ktorý sa mu tu stáva integračným princípom pri poznávaní moderného človeka a sveta. Vo filozofii humanizmu a v akte cestovania hľadá Tatarka prostriedok na zmnoženie dobrých ľudských vlastností, citov a myšlienok. Popri veľmi vážnom nastoľovaní problémov je sympatické najmä to, že sa netvári ako starý, svetaskúsený cestovateľ. Oči mu nezahmlila nádhera bohatstva ani jas veľkomiest, ba ani civilizačný hurhaj. Vie sa pozrieť aj na rub veci, ale vie byť až detinsky úprimný a obdivovateľský, vie sa nadchnúť veľkou i malou vecou, no vždy má vo vedomí a v srdci aj miesto pre krásu. Nie je to, pravdaže, primitívnosť, ale schopnosť sviežimi zmyslami vidieť jednoduchý aj komplikovaný európsky svet, a dávať ho do korelácie so stupňom vývoja ľudských vzťahov na Slovensku.

Autorova osobnosť je prítomná vo všetkých cestopisoch, ako je tu prítomné ustavičné vyrovnávanie sa s videným a poznaným. To dáva jeho dielu črtu vnútornej dramatičnosti a pútavosti. Pocit intenzity poznávania prenáša Dominik Tatarka na čitateľa aj bohatou členitosťou rozprávania, striedaním štylistických rovín, hneď vážnej, hneď ironicky nadľahčenej alebo rozprávkovej — využitím aforizmu i dôkladnej úvahy, presným záznamom videného a básnickým vzletom komentára, detailom aj zovšeobecňujúcim záverom. To sú zároveň vlastnosti, ktoré zaručili Človekovi na cestách neporovnateľne dlhšiu životnosť, než aká býva vymeraná tomuto literárnemu žánru.