Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 9. apríla 2022

CIPRIANI, LIDIO - NA OSTROVOCH ANDAMANY

CIPRIANI, LIDIO

NA OSTROVOCH ANDAMANY

Osveta, Bratislava, 1964
preklad Mária Valšíková
obálka T. Zádrapa
1. vydanie, 7.000 výtlačkov

cestopis
164 s., 48 s. čb fot., slovenčina
hmotnosť: 549 g

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát

1,00 € stav: uvoľnená väzba, prebal ošúchaný *erima*
PREDANÉ stav: dobrý, bez prebalu *mipet*

„Za nočnej slávnosti Ongiov, patrične pomaľovaný okrom a s tvárou zamastenou od usilovného jedenia, vypočul som si o sebe oslavnú pieseň. Básnik Čendubaj, náčelník z Lulery, raz ma videl hovieť si na visutom lôžku, zavesenom medzi stromami na tenkých nylonových lankách. Zapôsobilo to naň hlbokým dojmom a inšpirovala ho najmä tá okolnosť, že som sa zveril takým tenučkým, temer priehľadným povrázkom. Svoje obavy vyjadril ritornelom »Kuéčián-gége-kékchéle«, čo znamená »Moje milované bravčové sadielko si ublíži«. "

Zvykli sme si už veriť ohromujúcim výletom astronautov medzi hviezdy, na to, že si Kué-čián-gége, čiže Lidio Cipriani (1927 až 1961), známy taliansky antropológ, hovie na visutom lôžku medzi ľuďmi, ktorí v dobe kozmoletov žijú v prapôvodnej pospolnej spoločnosti, bude sa nám zdať odvážnym výmyslom.

Uprostred Indického oceánu na ostrovčeku Malý Andaman jestvuje však niekoľko stoviek drobných čiernych ľudí, ktorí si zachovali spôsob života, akým sa na našom kontinente žilo pred 5000 rokmi. Nevedia si vyrobiť oheň, nepoznajú železo, obrábanie pôdy a pomoc ťažných zvierat je pre nich neznámy pojem.

Autor, neúnavný cestovateľ a bádateľ oblastí Tichého, Atlantického a Indického oceánu, mal zriedkavú schopnosť získať si každého nedôverčivého a plachého divocha a všetci nielenže mu dôverovali, ale chovali sa k nemu nežnejšie ako k bratovi. Na Andamanoch sa počas jedného roka delil s domorodcami o potravu, spával v ich chatrčiach, dal sa maľovať, chodil s nimi na lov do pralesa i na more, vnikol do ich intímnych vzťahov manželského života, figliarskej i krutej povahy a podrobne si všímal telesné zvláštnosti dospelých i malinkých čokoládových Ongiov. Zvlášť mu išlo o to, preskúmať túto osobitnú ľudskú skupinu, porovnať ju s inými negritskými skupinami a hlavne — zistiť príčinu neúprosného vymierania malých Ongiov, ktorých stihol osudný neduh prastarých izolovaných kmeňov -neplodnosť.

Unikátne dielo Lidia Ciprianiho vydáva Vydavateľstvo Osveta priamo z talianskeho rukopisu, náš čitateľ teda prvý dostane do rúk túto neobyčajne pútavú knihu o posledných cestách dnes už zosnulého autora. Publikácia, ktorá opisuje exotickú zvláštnosť života jednej pomerne malej ľudskej skupiny, poučí nás súčasne o niektorých základných problémoch vývinu celého ľudstva.