Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 23. apríla 2022

JANŠÁK, ŠTEFAN - BRÁNY DO DÁVNOVEKU

JANŠÁK, ŠTEFAN

BRÁNY DO DÁVNOVEKU

Tatran, Bratislava, 1986
edícia Hviezdoslavova knižnica (294)
predslov Vladimír Mináč
doslov Jozef Vladár
ilustrácie Miroslav Cipár
prebal Tibor Hranovský
1. vydanie (v tejto edícii), 3.500 výtlačkov
61-782-86

história, archeológia,
200 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: veľmi dobrý, pečiatky v knihe

PREDANÉ

*sospo*

Komu raz učarovala krása krajiny, architektonickej alebo historickej pamiatky, ktorú pred ním ešte nikto nevidel, kto objavil skrytý poklad v hŕstke popola alebo v starom, zamazanom, beztvárnom črepe a za nim zazrel praveké sídliská plné mužov, žien a detí, ten už sa nevráti pokojne do pohodlia vlastnej izby. V každej voľnej chvíli, za každého počasia bude ho tá tajná láska vábiť do polí a opustených hliníkov, na piesočné duny i do hĺbok pod zemou, všade tam, kde tuší a nachádza tajomný pulz dávneho života.

Medzi duchov očarených minulosťou našej vlasti dal sa rád zviesť i nestor slovenských archeológov Štefan Janšák, archeológ z túžby i z lásky k tejto vede, práve sa rodiacej u nás, a naplno kvitnúcej v celom vzdelanom svete. So žiarlivým obdivom sledoval úspechy archeológie za hranicami vlasti, aby sa s húževnatosťou len jemu vlastnou prekopával k stopám a úlomkom života po dávnom človeku, ktorý si zvolil za svoju vlasť Slovensko.

Záujem Janšákových výskumov obsiahol všetky končiny Slovenska. Osobitnú pozornosť venoval Záhoriu, a to predovšetkým dvom dávnovekým lokalitám — Mikulčiciam, ktoré zdôvodnene kladie na ľavý, slovenský breh rieky Moravy, a Biksádskej bráne, najrušnejšiemu priesmyku v Malých Karpatoch, cez ktorý viedla Česká cesta, spájajúca v ranom stredoveku Uhorsko s Čechami a za ríše Mojmírovcov predstavujúca hlavnú dopravnú cestu medzi západnou a východnou oblasťou Veľkej Moravy. Veľká Morava je v celom svojom komplexe ďalším obľúbeným cieľom jeho výskumov.

Hlboko sugestívne sú autorove dedukcie z archeologických nálezov. Sprítomňuje nimi život našich predkov, prírodné i spoločenské prostredie, ich záľuby, styky s inými kmeňmi a národmi. Otvára pred nami brány do dávnych vekov. Ale otvára zároveň bránu do srdca každého, kto je prístupný kráse života dávneho, prítomného i budúceho.

V septembri tohto roku uplynie sto rokov od narodenia inžiniera Štefana Janšáka, vynikajúceho človeka, bádateľa, pedagóga, autora nielen mnohých vzácnych nálezov, ale aj znamenitého beletristu, schopného výsledky svojho bádania i pútavo vyrozprávať.