Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 24. apríla 2022

HAJKO, VLADIMÍR - FYZIKA V EXPERIMENTOCH

HAJKO, VLADIMÍR

FYZIKA V EXPERIMENTOCH

Veda, Bratislava, 1988
prebal Jozef Szabó
1. vydanie, 3.500 výtlačkov
071-015-88

fyzika, učebnice
432 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: veľmi dobrý, pečiatka v knihe, lepka na prebale

PREDANÉ

*sospo*uče*

Vo fyzikálnom poznávacom procese zohráva kľúčovú úlohu fyzikálny experiment. Od jeho výsledku sa často odvíja formovanie nového pohľadu na prírodné javy, podnety na ďalšie experimenty i teoretické úvahy. Fyzikálny experiment možno preto považovať za jeden z významných akcelerátorov vedeckého poznania, čo presvedčivo dokumentuje aj predkladaná kniha Fyzika v experimentoch.

Opisom a zhodnotením mnohých významných fyzikálnych experimentov a objavov umožňuje kolektív autorov publikácie čitateľovi pochopiť a doceniť dôležitosť a prínos fyzikálneho experimentu k rozvoju fyzikálneho myslenia a rozvoju fyziky ako vedy vôbec. Hoci výber týchto experimentov do istej miery ovplyvňuje odborné zameranie autorov, je dostatočne široký a reprezentatívny na to, aby publikácia mohla úspešne splniť svoje poslanie. Podstatná časť zaradených experimentov a objavov bola poctená v priebehu rokov Nobelovou cenou za fyziku, čo zvyšuje pútavosť knihy.

Celé dielo sa člení na 13 kapitol: Relativistická fyzika, Gravitačné experimenty, Dualizmus korpuskulárnych a vlnových vlastností, Atomistika, Jadrová fyzika, Elementárne častice, Polovodiče, Elektrónové vlastnosti kovov, Magnetizmus, Rezonančné javy, Supravodivosť a supratekutosť, Kvantová elektronika a Astrofyzika. Jednotlivé experimenty sú opísané a zhodnotené tak, aby bolo možné každú kapitolu publikácie čítať samostatne, nezávisle od jej ostatných častí. Svojím obsahom i metodikou spracovania je kniha určená nielen pracovníkom pôsobiacim v oblasti fyzikálnych vied a učiteľom fyziky na vysokých školách, ale aj poslucháčom vysokých škôl, ktorí študujú fyzikálne a technické vedy, ako aj odborníkom z oblastí príbuzných experimentálnych vied a všetkým, ktorí sa zaujímajú o rozvoj fyziky. Netradičné spracovanie pomerne rozsiahlej fyzikálnej problematiky zaiste vhodne doplní a rozšíri zdroje poučenia v oblasti, ktorá má veľký odborný, technický a spoločenský význam.

V československej odbornej literatúre nejestvuje dielo tohto druhu. V zahraničnej literatúre sa ojedinele takéto publikácie vyskytujú, avšak nie v takom komplexnom poňatí ako to spracúva predkladaná kniha Fyzika v experimentoch. Z tohto hľadiska ju možno považovať za priekopnícke dielo.

Spôsob spracovania publikácie umožňuje pri viacerých kľúčových experimentoch nielen pochopiť ich podstatu, náročnosť a zložitosť, ale vycítiť aj celkovú atmosféru, ktorá v danom období vo vedeckom svete vládla. Čitateľ sa takto dostáva do myšlienkového sveta vedcov, ktorí venovali všetok svoj um a úsilie pochopeniu a rozvoju tejto krásnej vednej disciplíny.