Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 7. apríla 2022

DVOŘÁK, PAVEL - ZÁZRAK OBILNÉHO ZRNKA

DVOŘÁK, PAVEL

ZÁZRAK OBILNÉHO ZRNKA

Tatran, Bratislava, 1985
edícia Korene (18)
prebal Jozef Pernecký
1. vydanie, 5.000 výtlačkov
61-731-85

história, archeológia,
256 s., čb fot., slovenčina 

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: veľmi dobrý, 1 pečiatka v knihe

PREDANÉ

*sospo*

Pavel Dvořák sa narodil 13. 5. 1937 v Prahe. Na Slovensko prišiel s rodičmi už ako trojročný a v Bratislave absolvoval strednú školu i štúdium histórie na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (1960). Prvé poviedky začal uverejňovať po návrate z vojenčiny (1962), ale publikoval najmä reportáže a seriály s historickou tematikou. Ako novinár, redaktor Práce, vydal aj svoje prvé knižky Máte radi Matušku? (spoluautor) a leporelo Poď sa so mnou hrať. Seriál o najstarších dejinách našej vlasti začal publikovať v týždenníku Nové slovo. Obsiahol viac ako sto novinových strán a podnietil vznik cyklu Odkryté dejiny, ktorý vychádzal vo vydavateľstve Pravda: roku 1975 prvý zväzok s podtitulom Dávnoveké Slovensko (odmenený Cenou Socialistickej akadémie Slovenska), roku 1977 druhý Staré Slovensko, roku 1978 tretí Predveká Bratislava (získal Cenu hl. m. Slovenska Bratislavy) a roku 1980 štvrtý Prví ľudia v Československu (vyšiel aj v českom preklade). Roku 1983 vydal P. Dvořák svoju beletristickú prvotinu, román Hriešnikov návrat (Slovenský spisovateľ) a v tom istom roku aj knihu pre mládež Lovci mamutov a tí druhí (Mladé letá). Je častým hosťom na televíznej obrazovke (roku 1980 získal cenu Osobnosť roku Televízneho klubu mladých), najmä ako scenárista a sprievodca cyklu Múzeum života.

Zázrak obilného zrnka nadväzuje na knihu Odkryté dejiny (Prví ľudia v Československu) — Pravda Bratislava 1980, ale najmä na jej druhé, upravené a rozšírené české vydanie (Mladá fronta Praha 1984). Oba zväzky o prvých ľuďoch v Československu a o zázraku obilného zrnka sú súčasťou autorovho plánu postupne spracovať celé dávnoveké dejiny Československa od éry najstarších kovov, od čias prvých známych etník a starých Slovanov.

Pri tej príležitosti treba povedať, že autor nie je archeológ, ale historik, no predovšetkým publicista, spisovateľ. Knižná séria o dejinách nášho praveku nie je archeologickou literatúrou, ale reťazou príbehov, osudov a historických faktov. Autor teda neobjavuje, usiluje sa zaujímavo a zrozumiteľne pretlmočiť fakty z odbornej i populárnejšie ladenej vedeckej literatúry, o ich poskladanie do nových súvislostí, o budovanie kontextu (čo však rovnako nie je jednoduché). Povedané slovami klasika európskej historickej literatúry faktu J. W. Cerama „táto kniha nekonkuruje vede, pretože nechce vedu pestovať, ale čitateľov k nej privádzať, kniha chce vzbudiť záujem, chce otvoriť oči pre poklady minulosti tých nespočítateľných čitateľov, ktorí o týchto veciach vedia málo alebo vôbec nič. "