Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 23. apríla 2022

KOMENSKÝ, JAN AMOS - VYBRANÉ SPISY JANA AMOSE KOMENSKÉHO VIII.

KOMENSKÝ, JAN AMOS

VYBRANÉ SPISY JANA AMOSE KOMENSKÉHO VIII.
Autobiografické vyznání, plány, dopisy

Státní pedagogické nakladatelství, Praha, 1975
edícia Vybrané spisy Jana Amose Komenského (8)
obálka Oldřich Menhart
1. vydanie, 4.000 výtlačkov
14-566-75

životopisy, história
424 s., čb fot., čeština

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, 1 pečiatka v knihe

predané

*sospo*bio*

Tento závěrečný svazek obsahuje dokumenty týkající se života a literární činnosti J. A. Komenského. Jsou zde zařazeny ukázky jeho autobiografických prací, zvláště jeho komentovaný přehled vývoje vlastní spisovatelské činnosti, tzv. List Montanovi a Vlastní životopis, které jsou otištěny v úplnosti, dále ukázky z deníku J. A. Komenského a jiných příručních záznamů a konečně několik desítek dopisů, které psal J. A. Komenský svým přátelům. Skoro všechny zde zařazené dopisy jsou česky publikovány poprvé a velká většina z nich dosud vůbec nebyla uveřejněna, protože byly přepsány teprve před pěti lety z pozůstalosti Samuela Hartliba, anglického přítele Jana Amose Komenského.

Ve všech třech oddílech, jak v pracích svéživotopisných, tak v denících a dopisech, bylo přihlíženo k tomu, aby byl postižen vývoj Komenského myšlení a přehled jeho spisovatelské činnosti od mládí až do posledních dní jeho života. Komenský je tak představován všemi těmito spisy, respektive ukázkami z nich z docela nových stránek. Poprvé je tu široké čtenářské veřejnosti podán vhled do Komenského spisovatelské dílny zpřístupněním jeho deníků. Tím, že je věnována velká pozornost i jeho literárním plánům a pracovnímu programu a že jeho záměry jsou porovnávány s jejich výsledky, je možno vyvodit, že Komenský patřil nejen k největším duchům své doby, ale že svou dobu daleko předešel.

Náš výbor ukazuje Komenského také jako vynikajícího slovesného architekta, který své spisy spojuje ve vyšší slovesné útvary, podřizované jednotnému záměru.

Ačkoliv všechny svazky Vybraných spisů J. A. Komenského byly jednotně komponovány a závěrečný osmý svazek podává vlastně doprovod ke všem předchozím sedmi, je připojen stručný přehled životních i literárních dat Komenského v jednotném sledu a přece zároveň pro čtenáře s pohodlným rozčleněním obou těchto řad. Velmi praktickou pomůckou pro uživatele Vybraných spisů bude i doplňkový rejstřík ke všem osmi svazkům, zahrnující jednak rejstřík jmenný, jednak věcný. Bude to i pro badatele o Komenském neobyčejně cenná pomůcka, v níž budou moci najít všechna místa a všechny myšlenkové souvislosti jednotlivých pojmů Komenského filosofie. Bude tak položen základ k příštímu generálnímu rejstříku všech Komenského filosofických a pedagogických pojmů.