Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 6. januára 2022

ROINE, RAUL - ČERTOV MLYNČEK

ROINE, RAUL

ČERTOV MLYNČEK
Fínske ľudové rozprávky
(Suomen kansan suuri satukirja)

Mladé letá, Bratislava, 1988
edícia Z rozprávky do rozprávky
preklad Pavol Tvarožek
ilustrácie Viera Gergeľová
1. vydanie, 23.000 výtlačkov
066-079-88

beletria, rozprávky, knihy pre deti, literatúra fínska
176 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý

PREDANÉ

*juran*dets*

Suomen kansan suuri satukirja — Veľká rozprávková kniha fínskeho ľudu — tak nazval fínsky spisovateľ Raul Roine zbierku svojich rozprávok. A naozaj prehľadal množstvo archívov, aby z viac ako päťdesiat tisíc variantov zostavil reprezentatívnu knižku, vybral najlepšie z najlepšieho. Fínsko je krajinou tisícich jazier a rozľahlých lesov. Dodnes je život fínskeho ľudu tesne spätý s krásnou prírodou, a preto nečudo, že v jeho rozprávkach vystupujú vodníci a vodní duchovia, napríklad v rozprávke O troch chytrých bratoch, či lesní duchovia ako v rozprávke O kráľovom paholkovi.

Typickým fínskym rozprávkovým hrdinom je Antti Rázsocha, ktorý sa musí vybrať na najsevernejší sever — do krajiny Pohjoly k vládkyni Louhi, aby sa dozvedel, ako človek získa šťastie. V rozprávkach neraz nachádzame aj svedectvo o histórii fínskeho národa i o tom, aké stopy v rozprávke zanechala. Preto sa aj vo fínskych rozprávkach stretáme s cármi — je to doklad toho, že Fínsko v určitom období patrilo k cárskemu Rusku.

Pre fínske ľudové rozprávky je charakteristické aj priateľstvo medzi človekom a zvieratami. Pramení z vrelého vzťahu Fínov k prírode, ako aj zo skutočnosti, že pri potulkách rozľahlou fínskou krajinou bolo človeku často spoločníkom iba zviera — či to bol vlk pomocník, voš alebo žaba.

Niekedy sa nám môže zdať, že tá alebo oná rozprávka sa podobá na niektorú z našich. Je to tak, veď rozprávky s rovnakými dejmi putovali po celé stáročia z úst do úst — šírili sa medzi krajinami a mnohými národmi. Ale v každej z nich, napriek podobnosti, nájdeme čosi, čo je vkladom iba fínskeho ľudu. Fíni, tak ako aj všetky ostatné národy, si tieto rozprávky jednoducho obohatili o to, čo im v nich chýbalo, o vlastných hrdinov, o fínsku krajinu i o spôsob života fínskeho ľudu, a takéto sa teraz dostali do rúk nášho čitateľa.