Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 26. novembra 2022

PROMETEOVIA NOVÉHO VEKU

PROMETEOVIA NOVÉHO VEKU
(Rasskazy o partii)

Obzor, Bratislava, 1987
edícia Jantar
preklad Zuzana Borovská, Miroslav Prokeš, Margita Svitková
prebal Tibor Hrabovský, Ivan Šimek
ilustrácie Ivan Šimek
4.000 výtlačkov
65-028-87

antológia, beletria, literatúra ruská
168 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

0,50 €

*svama2*belx-rus*

Bájny Prometeus uhnietol z hliny človeka a vzal bohom na Olympe oheň, aby ho priniesol ľudstvu. Práve tento symbol najprimeranejšie vystihuje aj zmysel činu človeka v proletárskej revolúcii. Prometeami nového veku sa stali ľudia, ktorí zažali a ochránili inú pochodeň, aby ľudským pokoleniam osvetlili novú, ľudskejšiu a slobodnejšiu budúcnosť. Do pamäti histórie sa v literárnom obraze - a v umeleckých obrazoch vôbec - premietajú ako hrdinovia poviedok, noviel či iných epických rozprávaní. A pripamätúvajú, oživujú deje a udalosti historicky známe, no i tie, ktoré dejiny obchádzajú. Prinucujú svojimi príkladmi nielen nezabúdať, ale najmä premýšľať a vciťovať sa do heroizmu ľudí, ktorý lemoval všetky revolučné cesty k našej socialistickej prítomnosti a jej otvoreným perspektívam. Náš zborník so symbolicky príznačným názvom prináša slovenskému čitateľovi šesť poviedok; vlastne šesť plasticky pravdivých dokumentov z prejdenej cesty - neraz strastnej i krvavej a obetiplnej, ale vždy nepokoriteľne víťaznej. Čitateľ dostáva možnosť sledovať túto cestu v dokumentárne ladených epických obrazoch od samých začiatkov rozvoja víťaznej socialistickej revolúcie, od vzniku a úlohy leninskej Iskry a historického II. zjazdu ruských revolucionárov cez nikdy nevídané obete a hrdinstvo sovietskeho človeka vo Veľkej vlasteneckej vojne, cez nevídanú odhodlanosť budovateľov vojnou zničeného hospodárstva veľkej krajiny až po najpresvedčivejšiu etapu víťazstva ľudského umu - po let prvého kozmonauta Jurija Gagarina do vesmíru. Čitateľ v dotyku s takou literatúrou nepochybne hlbšie pochopí, odkiaľ čerpali mravnú silu tí mnohí známi aj neznámi hrdinovia, komunisti, vojaci, ľudia revolučnej epochy ľudstva. Na to odpovedá osobitá svojráznosť literárneho prejavu tejto dokumentárnej epiky, no aj život sám.