Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 20. novembra 2022

BLÁHA, FRANTIŠEK - MEDICÍNA NA ŠIKMEJ PLOCHE

BLÁHA, FRANTIŠEK

MEDICÍNA NA ŠIKMEJ PLOCHE

Osveta, Martin, 1964
preklad Viliam Škarba
obálka Fedor Klimáček
1. vydanie, 3.000 výtlačkov
65-013-64

história, zdravie, II. svetová vojna
272 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal poškodený

PREDANÉ

*svama2*his*

Práve pred 30 rokmi, roku 1933, založil Hitler prvý koncentračný tábor v Dachau. Tu potom za ostnatým drôtom dlhé roky páchali nacisti zločiny, ktoré v histórii ľudstva nemajú obdoby. Každá piaď zeme bola v ňom skropená ľudskou krvou.

Profesor MUDr. František Bláha, ako niekdajší väzeň tohto tábora, opísal — najmä z lekárskeho hľadiska — vývojové fázy tábora so všetkým utrpením a hrôzou, so všetkým barbarstvom a zločinmi v knihe vydanej po prvý raz roku 1946 v Prahe.

Časový odstup takmer dvoch desaťročí umožnil autorovi nový pohľad na zverstvá a neľudskosť. Preto dielo podstatne prepracoval a zaktualizoval. Výrazne zachytil vývoj, úroveň, metódy i výsledky „lekárskej“ starostlivosti so všetkou dokumentáciou. Výstižne vysvetlil „vedecké“ pokusy lekárov SS — konané na väzňoch —, ktoré boli zamerané na čisto vojnové účely, napr. pokusy v pretlakových a podtlakových komorách, pokusy s morskou vodou, liečivami, baktériami... Veľa čitateľov pozná odchovancov tohto tábora, ktorí neskôr pracovali ako lekári SS aj v iných táboroch. Zdravotnícki pracovníci i široká verejnosť sa dozvedela pravdu o nemeckých vedcoch, ako bol prof. MUDr. Schilling a iní, ktorí sa znížili až tak, že každým „pokusom“ na väzňoch vedome vraždili a tým najhanobnejšie zneužili a zneuctili lekársku vedu.

Podvyživení väzni boli vhodným materiálom SS na „vedecké“ pokusy a súčasne na postupnú likvidáciu väzňov. Takto len v Dachau zahynulo vyše dvestotisíc ľudí nielen ako obete na popraviskách, v plynových komorách a v krematóriu, ale aj ako obete „zdravotníckej“ starostlivosti a „vedeckých“ záujmov zneužitej medicíny.

Autor v diele ukazuje, ako sa vedeniu SS nepodarilo zničiť a znetvoriť veľkú masu väzňov psychicky a že záležalo na vedení ilegálnej medzinárodnej organizácie v tábore, ako udržať masy bezbranných ľudí pri vôli k životu, vzbudiť túžbu k aktívnemu odporu a prejsť k organizovanej obrane. Vďaka tejto činnosti a tomuto vplyvu sa väzni naostatok vzbúrili a povstaním urýchlili oslobodenie tábora.

Publikácia aj obrazovou prílohou sprístupňuje udalosti, za ktoré ich pôvodcov odsúdil vojnový súd v Dachau i Medzinárodný tribunál v Norimberku na zaslúžený trest.

Dnes pri horúčkovitom vyzbrojovaní západného Nemecka, keď fašizmus opäť ohrozuje svet, je naozaj potrebné, aby sme znova upozornili širokú verejnosť na nedávne obdobie fašistickej hrôzovlády a pripomenuli peklo koncentračných táborov a medzi nimi aj „vedecké“ pokusy lekárov SS. Bláhová publikácia je potrebným a dôrazným mementom Fučíkových slov: Ľudia, bdejte