Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 29. novembra 2022

BASTIAT, FREDERIC - ZÁKON

BASTIAT, FREDERIC

ZÁKON
(The Law)

Academia, Praha, 1991
preklad Luboš Hlinovský
obálka Jiří Lédr
1. vydanie, 5.000 výtlačkov
ISBN 80-200-0404-1

filozofia, politika, ekonomika
60 s., čeština

mäkká väzba
stav: veľmi dobrý

9,90 €

*svama2*fil*

Frederic Bastiat (1801-1850), francouzský ekonom a publicista, čelný představitel politické ekonomie 30. a 40. let 19. století ve Francii, patřil k zastáncům hospodářského liberalismu. Důraz kladl především na svobodný obchod.

Spolu se Sayem a Careyem patří k tvůrcům teorie harmoničnosti. Ve své koncepci počítal s harmonií třídních zájmů v tehdejší společnosti. Pravil, že kapitalistický způsob výroby nepřináší třídní rozpory. Může být stejně prospěšný pro všechny třídy, skupiny či vrstvy obyvatelstva. Všichni lidé, bez ohledu na příslušnost k té či oné třídě, musí mít zájem na trvalém rozvoji svobodné společnosti.

Harmoničnost mohou narušovat pouze omezení hospodářské svobody, kterážto je zárukou ekvivalentní směny. Za ideální hospodářský řád považoval svobodné tržní hospodářství bez hospodářského intervencionismu státu.

Mezi nejvýznamnější práce F. Bastiata patří dílo „Ekonomická harmonie“ a dílo Vám předkládané, „Zákon“.

Tato práce byla přeložena prakticky do všech světových jazyků a během posledních třiceti let bylo vytištěno několik desítek vydání s celkově mnohamiliónovým nákladem.

O významu práce svědčí i častá citace z tohoto díla téměř všemi současnými autory, kteří se zabývají společenskými a zvláště pak ekonomickými a právnickými vědami.