Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 24. novembra 2022

RADUNSKÁ, IRINA - "ŠÍLENÉ" MYŠLENKY

RADUNSKAJA, IRINA

"ŠÍLENÉ" MYŠLENKY
(Bezumnyje ideji)

Orbis, Praha, 1975
Mir, Moskva, 1975
edícia Pyramida
preklad Pavel Andrle, Pavel Vrba
obálka Jiří Rathouský
1. vydanie, 10.000 výtlačkov
11-111-75

veda, fyzika
320 s., čeština

mäkká väzba s prebalom
stav: dobrý

0,90 €

*svama2*vat-fyz*

Knih věnovaných moderní fyzice vychází u nás i ve světě stále více a více. Z valné části se jejich autoři snaží poskytnout v přehledné formě co nejúplnější soubor informací, vyjádřených často v abstraktní podobě vzorců a matematických formulí. Většinou si ani neuvědomujeme, že to, co se v učebnici vejde třeba jen na čtvrt řádku, má mnohdy velmi dlouhou historii, že uspořádání oněch několika symbolů tvořících rovnici je výsledkem mnohaleté práce, která nejčastěji nevedla přímo k cíli, ale byla cestou s mnoha odbočkami a zablouděními. Východ ze slepé uličky, když už hrozilo, že vynaložené úsilí bude marné, pomohl nejednou najít nápad, který se nejen kolegům, ale i samotnému autorovi zdál zpočátku zcela absurdní, a i on sám měl pocit, že je to „šílená myšlenka“. Dějinám právě takovýchto „šílených“ myšlenek je věnována kniha I. Radunské. Dějinám klikatých cest tvůrčího snažení, které vedlo například k výrobě umělých diamantů, sestrojení laseru a atomových hodin, objevení supravodivosti. O co méně je v knize matematiky, o to více v ní čtenář nalezne zajímavých osudů, a proto pokud vás zajímá právě tato lidská stránka moderní přírodovědy a chcete se při tom nepříliš náročným způsobem seznámit s některými jejími novějšími úspěchy, můžeme vám doporučit tuto knihu.