Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 23. novembra 2022

ARNAU, FRANK - ČLOVĚK MIMO ZÁKON

ARNAU, FRANK

ČLOVĚK MIMO ZÁKON
od nejstarších dob až po naše časy

Orbis, Praha, 1969
edícia Osudy, fakta, objevy (10)
preklad František Jungwirth
doslov Karel Litsch, Josef Blahož
obálka Miloslav Fulín

história, kriminalistika
360 s., čb fot., čeština

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, prebal poškodený

3,90 €

*svama2*his*

Frank Arnau, vzdělaný právník a známý spisovatel literatury faktu a detektivních románů, si získal svými popularizačními pracemi v Německé spolkové republice pověst význačného publicisty a znalce kriminalistiky a kriminologie. Z oblasti literatury faktu měly dosud největší úspěch jeho knihy o padělatelích umění, o dějinách zločinu a kriminalistické dokumentaci, které dosáhly masových nákladů. Rovněž jeho 16 kriminálních románů — podkladem pro ně jsou vždy skutečné události — dosáhlo celkového nákladu více než 1 milión výtisků a bylo přeloženo do mnoha jazyků. Ani v tomto literárním žánru se Frank Arnau neomezuje pouze na napínavé románové zpracování příběhu, ale jeho detektivky se vyznačují právnickou analýzou a většinou obsahují ostrou kritiku činnosti policie a justice.

Frank Arnau se však stal známým i svou praktickou právní činností jako přesvědčený antifašista, obhájce demokratických občanských svobod a zastánce pokrokových názorů. V roce 1934 vystupoval velmi angažovaně proti hitlerovskému režimu. Nejvíce se jeho praktická právní činnost rozvinula po roce 1945. Výbornou znalostí práva, vynalézavostí v kriminalistických metodách a svou bojovností dosáhl již několikrát osvobození neprávem obviněných osob. Není to však pouze odborný zájem, který jej vede k zasahování do právní praxe, ale především jeho upřímný humanismus. Svou pomoc proto poskytuje nejraději tam, kde jsou porušována demokratická práva obviněných v procesu — a k tomu dochází v západoněmeckých společenských podmínkách dosti často. Ještě dnes — v 76 letech — vyvíjí na tomto poli velkou aktivitu (nedávno proběhla západoněmeckým tiskem zpráva o jeho úspěšném působení v jednom trestním procesu), a právem je proto nazýván „štikou ve stojatých vodách německé justice“.

Frank Arnau přednáší jako host o kriminalistice a o dějinách zločinu na několika západních universitách. Je čestným členem řady policejních, vyšetřovacích a justičních institucí mnoha států (např. americké National Sheriffs Association a International Association for Identification se sídlem v New Yorku, nositelem čestného odznaku kriminální policie v Singapuru, australské policie v Sydney a Sureté v Polynézii).

V knize Člověk mimo zákon líčí autor na vzrušujících případech dějiny kriminality od počátků státně organizované lidské společnosti až do současnosti. Kniha je koncipována zajímavě, s velkým smyslem pro atraktivnost. V počátečních kapitolách líčí autor ve stručnosti zločinnost ve starověkých státech Egypta, Mezopotámie, Řecka a ve starém Římě, odtud pak přechází k vyprávění o velkých zločinech středověku. Nejdetailnější je autorův pohled na dobu nedávno minulou. Zde píše nejen o masových vrazích, jejichž stíhání a odhalení neobyčejně rozbouřilo hladinu veřejného mínění v celém světě, o senzačních krádežích, podvodech a loupežích, ale i o přečinech, které zesměšňovaly stávající společenský řád, jakým byla např. slavná aféra hejtmana z Kopníku. Kniha je vybavena výbornými dobovými ilustracemi a reportážními fotografiemi.