Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 23. novembra 2022

SCHWEITZER, ALBERT - LIDÉ V PRALESE

SCHWEITZER, ALBERT

LIDÉ V PRALESE
(Zwischen Wasser und Urwald)

Orbis, Praha, 1965
edícia Cesty
preklad Marie Škrachová, Pavla Stuchlíková
doslov Eduard Wondrák
obálka Miloslav Fulín

geografia, cestopis
292 s., čb fot., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

1,00 €

*svama2*geo*

Roku 1905 se třicetiletý doktor filosofie a docent teologie štrasburské university Albert Schweitzer rozhoduje studovat medicínu a po promoci roku 1911 nabízí pařížské misijní společnosti, že bude zdarma pracovat jako lékař v Gabunu. Přátelé jeho rozhodnutí kritizují, nemohou pochopit, že muž, který má za sebou už řadu odborných prací filosofických a teologických, známý kazatel a obdivovaný hudebník a vykladač Bachova díla, jde zakopat svůj talent do rovníkové Afriky. Schweitzer své rozhodnutí obhajuje a roku 1913 skutečně odjíždí z Evropy.

Na březích řeky Ogooué, uprostřed pralesa, vznikají pak první zápisky a z nich později kniha, v níž autor líčí svou práci mezi domorodci a budování nemocnice. Kniha hovoří o úžasné obětavosti, trpělivosti a soucitu lékaře, který pracuje za nejtěžších podmínek, rve se s překážkami, léčí za zoufalého nedostatku léků, obvazového materiálu, ba i za hladu. Co potřebuje, shání od obětavých dárců v Evropě. Většinu finančních prostředků však získává svými knihami, přednáškami a koncerty, k nimž odjíždí do Evropy a později i do Ameriky. Roku 1923 a 1928 navštěvuje Prahu.

Dnes, kdy oslavila více než padesát let svého trvání, se Schweitzerova nemocnice vyrovná nejmodernějším evropským ústavům. Její tvůrce, který po celý život zůstal věren svému humanitnímu ideálu, umírá dne 5. září 1965 a je pohřben v Lambaréné nedaleko svého díla, jež nese jeho jméno a je vedeno dále v jeho duchu.