Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 2. apríla 2022

JAROŠ, PETER - LOĎ LÁSKY

JAROŠ, PETER

LOĎ LÁSKY
alias Kronika dobrých nádejí

Agentúra Signum, Bratislava, 2000
1. vydanie
ISBN 80-968485-0-x

beletria, román, literatúra slovenská, podpis autora
220 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

NEPREDAJNÉ

*rosli*h-tv-4/2*

Slovo autora

Musím sa priznať, že dnes viac ako revolúcia ma zaujíma kozmohumanistická kultúra. Revolúcia to je hlavne politika a pri politických otázkach a sporoch to nejde bez pochybného moralizovania, teda bez cynického vnucovania svojej pravdy. Takéto paternalistické tóny a spôsoby neuznávajú mieru vecí a preto sú prinajmenšom nevkusné. Dodnes, naopak, obdivujem nápad Marcela Duchampa, ktorý už rok pred prvou svetovou vojnou namontoval na kuchynskú stoličku koleso z bicykla a nazval toto dielo, vytvorené z bežných úžitkových predmetov, ready-made. Rok po prvej svetovej vojne vytvoril zasa Kurt Schwitters svoj prvý Merz-Bild, v ktorom využil priam adjustáciu reálnych predmetov a ich fragmentov.

O niečo neskôr Friedrich Dürrenmatt povedal o fotografii, že je protézou našich očí a že, napríklad, po dlhý čas sme nevedeli, ako cvála kôň, ale teraz to vieme vďaka fotografii. Iba vďaka fotografii jestvuje aj moderná astronómia... Objekty a koncepty, konceptualizmus. Môj problém ako spisovateľa je nájsť k tomuto spôsobu výtvarného zobrazovania literárny ekvivalent, nejakú nonfiguratívnu literatúru... Je už ňou poézia?

Sú ňou rozhovory, zápisky, literárne skice, listy priateľom? Svet je predsa kopa fragmentov a úlohou spisovateľa je ich montáž a snaha prepracovať sa až k protirečeniam.

Za pokus to stojí.

Peter Jaroš - narodil sa 22. januára 1940 v Hybiach, vyštudoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Je autorom viacerých zbierok, poviedok, noviel i širších románových skladieb. Popoludnie na terase (1963), Urob mi more (1964), Zdesenie (1965), Váhy (1996), Putovanie k nehybnosti (1967), Menuet (1967), Návrat so sochou (1969), Krvaviny (1970), Až dobehneš psa (1971), Pýr (1971), Orechy (1972), Trojúsmevový miláčik (1973), Pradeno (1974), Tisícročná včela (1979), Telo v herbári (1979), Parádny výlet (1982), Magma (1982), Nemé ucho, hluché oko (1984), Jazda na spiacom obrovi (1985), Lásky hmat (1988), Pacho, hybský zbojník (1988), Psy sa ženia (1990), Biela pani, mŕtvy pán (1991), Milodar slučka (1991), Grimasy (1996), Lady Dracula alias Báthory story (1998).