Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 12. februára 2022

MICHALOVÁ, CECILIE - KRITICKÉ POZNÁMKY K PSYCHOANALÝZE

MICHALOVÁ, CECILIE

KRITICKÉ POZNÁMKY K PSYCHOANALÝZE

Rovnost, Praha, 1950
edícia Nová mysl (2)
obálka Lucie Weissbergerová
1. vydanie, 10.000 výtlačkov

filozofia, psychológia
180 s., čeština

tvrdá väzba
stav: dobrý, bez prebalu, pečiatky v knihe

PREDANÉ

*agisa*psy*




Obsah

Předmluva. 

I. Theoretická základna psychoanalysy

Vývojová theorie základnou vědeckého nazírání na duševní děje. — Vědomí a „podvědomí“. — Význam správného chápání lidského duševna pro theorii a praxi.

A. Vědecké představy o vývoji a struktuře lidského duševna a psychoanalysa

Dvě „základní these“ psychoanalysy. — Obě „these“ v rozporu s theoretickou a experimentální vědou. — Stručný nástin dějin psychologické vědy. — Pavlovovo učení o podmíněných reflexech.

B. Lidská osobnost a člověk psychoanalysy

Vývoj člověka podle psychoanalysy identický s vývojem sexuálního původu. — Aplikace na problémy výchovy, umělecké tvorby, společenské a politické otázky. — Problém neuros. Masová neurosa zjevem společenským, a nikoliv čistě biologickým.

II. Psychoanalysa jako therapeutická methoda

Falešné theoretické a fysiologické základy psychoanalytické therapie. — Nesprávnost Freudova „determinismu“, nepochopení dialektického vztahu náhody a nutnosti. — „Volná asociace“ určována náhodnými, a nikoliv příčinnými vztahy. — Libovolnost sexuální „symboliky“, výkladu „chybných výkonů“ a analysy snů. — „Komplexy“ jako čistě spekulativní výtvory, naprosto odtržené od fysiologické základny. — Nástin fysiologických mechanismů duševních dějů. — Nástin pathologie neuros a hysterie. — Lidské duševno odrazem společenského bytí, ve světle vědeckého bádání a umělecké tvorby. — Psychoanalytická methoda škodlivá s hlediska masové prevence a individuální therapie.

III. Psychoanalysa jako společenský zjev

Psychoanalysa, „ideologie“ rozkládající se měšťácké třídy. — Specifický maloměšťácký ráz psychoanalysy. — Psychoanalysa módní „filosofií“ a zbraní amerického imperialismu. — Absurdnost „sociologických“ aplikací psychoanalytické theorie. — Nebezpečí psychoanalytického zpátečnictví pro uměleckou tvorbu.

Rejstřík věcný a jmenný