Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 26. februára 2022

SANDOVÁ, GEORGE - MAUPRAT

SANDOVÁ, GEORGE

MAUPRAT
(Mauprat)

Tatran, Bratislava, 1979
edícia Svetová tvorba (137)
preklad Miroslav Neman 
prebal Pavol Blažo, Miloš Urbásek
1. vydanie, 32.000 výtlačkov
61-964-79

beletria, román, literatúra francúzska
307 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*barpe*belx*

Historický román Mauprat (1837) George Sandová píše vo vrcholnom tvorivom období, keď sa literárna činnosť stáva prostriedkom jej sebarealizácie. Momentálna inšpirácia tu dostáva konkrétnu podobu. Zbavila sa utopického snenia a začína sa pozerať na svet otvorenými očami a rozmýšľať o ňom. Osudy neskrotného lúpežného feudála Bernarda Mauprata, symbolizujúceho úpadok šľachty, jeho rodiny, priateľov a učiteľov, medzi ktorých patrí aj ľudový rousseauovský filozof Trpezlivý, sa čudne zauzľujú. Povýšený, drsný, pomstivý, nevyspytateľný Bernard sa usiluje „zaslúžiť si“ lásku svojej vzdialenej tety, krásnej a hrdej Edmée. Najkrajšie ľudské vlastnosti, dobrota, spravodlivosť, ohľaduplnosť, česť, sa stretávajú s tými najhoršími. Kto zvíťazí a kto podľahne? Boj je tvrdý a dlhý, a tak sa pôvodne vidiecka novielka rozrástla v román. Dej je zasadený do autorke dôverne známeho prostredia, do kraja jej detstva, do Bérry. Ožívajú jeho obyvatelia, legendy a príroda. Tak ako sa nám odhaľujú jej názory, sny a presvedčenia. Hoci sa Sandová neubránila mnohým dohadom, nechýbajú tu presné časové a biografické údaje, mnohé úvahy o spoločenskom poriadku, cirkvi, súdnictve 18. storočia a myšlienky o postavení ženy v spoločnosti a v manželstve. Romantické sny sa prelínajú s realistickými prvkami, dobové názory s pokrokovými myšlienkami. A práve ten pohľad siahajúci do budúcnosti, i keď už mnohé jej názory zastarali, nesmierny rozprávačský temperament, ľahkosť a zároveň výstižnosť, s akými zachytáva zvyklosti i krajinu, a zaujímavý príbeh upútajú aj dnešného čitateľa.

GEORGE SANDOVÁ, vlastným menom Aurore Dupinová (1809—1876), je osobnosť svojrázna a veľmi zaujímavá. V celom svojom živote sa usiluje o nezávislosť, ktorú dosiahne potom, keď sa usadí v Paríži a venuje sa literatúre. Bohatá literárna činnosť jej nebráni zúčastňovať sa veľmi aktívne na verejnom a kultúrnom živote. Prvé romány o ženských osudoch, Indiana, Valentína, Lélia, prezrádzajú jej osobné túžby a nenávisť k spoločenským predsudkom a konvenciám, ktoré bránia právu ženy na lásku. Neskôr začína poznávať sociálne problémy, a tak vo Vandrovnom tovarišovi, Mlynárovi z Angibault alebo v Hriechu pána Antoina zastáva chudobných a ich práva. Po návrate do svojho rodného kraja sa znovu prebúdza jej láska k rodnej zemi a jej obyvateľom a nachádza vyjadrenie vo vidieckych románoch Diablov močiar, František Nálezenec, Malá Fadetka a Majstri hudci. Sympatie čitateľa si získava svojím bohatým rozprávačským talentom, vystihnutím psychologického stavu a charakteru hrdinu, aj jeho zovňajšku, prekrásnymi opismi prírody a vierou v lásku, pokrok a dobro človeka.