Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 19. februára 2022

MEČIAR, STANISLAV - POEZIA A ŽIVOT

MEČIAR, STANISLAV

POEZIA A ŽIVOT
Essaye o poľskej literatúre

Matica slovenská, Turčiansky sv. Martin, 1936
edícia Knižnica slovenských pohľadov (44)

literatúra poľská, poézia, literárna teória
208 s., slovenčina

mäkká väzba
stav: dobrý, pečiatky v knihe

3,00 €

*agisa*litt*

SLOVO ÚVODNÉ

Tieto portrétové essaye chcú priblížiť vrcholné zjavy poľskej literatúry, lebo v cudzích literatúrach treba sa nám stýkať s tým najlepším, čo z národného stalo sa nadnárodným. Tento zreteľ, prehľadom vynikajúcich predstaviteľov poľského sveta poslúžiť slovenskej potrebe, determinoval i metodu práce. Zo slovanských literatúr poľská v svojich osudoch najmä v 19. storočí predstavuje samostatný duchovný zápas jednak o bytie národa, jednak o vyšší typ kultúry všeľudskej, a poznanie tohto zápasu môže byt len obohatením duchovného obzoru. Celkovým poňatím látky chcel som zdôrazniť životnú funkciu poľskej literatúry, jej príklon z vysokých umeleckých horizontov najmä koncom 19. a začiatkom 20. storočia k sociologickým témam rôznorodej skutočnosti.

V duchovnom styku i cez chvíľovú nepriazeň času majú sa národy nestranne podporovať a rásť. Nám sa treba usilovať, aby sme čím najviac bohatstva duchovného zahrnuli v svojom pracovnom ovzduší, aby sme prehodnocovali a tvorili slovenský duchovný výraz podľa syntézy najlepších geniov sveta. V takomto veľkom pláne rád by som umiestil túto prácu ako príspevok a rád by som bol iba jedným zo spolupracovníkov, jedným z tých, čo sa špeciálne venujú niektorej literatúre, ale všetci spoločnou prácou zahrnovali by všetky svetové literatúry.

Keď mi r. 1932 pán minister školstva a národnej osvety udelil štipendium poľskej vlády pre dvojročné štúdium na poľských univerzitách, sľúbil som, že v kultúrnej práci oblasti poľskej a našej objektívne a nepretržito budem pokračovať. Plním teda i sľub, keď mu touto prácou ďakujem.

Stanislav Mečiar.


OBSAH

Slovo úvodné 7

Adam Mickiewicz 9
Zygmunt Krasiński 27
Juljusz Slowacki 49
Cyprjan Norwid 67
Kazimierz Tetmajer 81
Jan Kasprowicz 99
Waclaw Berent 117
Wladyslaw Reymont 133
Stefan Źeromski 147
Stanislaw Wyspiański 165
Leopold Staff 183

Doslov 195

Soznam mien 199
Soznam diel 201