Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 25. februára 2022

LESNÝ, VINCENC - BÁSNICKÝ ZÁPAS OTOKARA BŘEZINY

LESNÝ, VINCENC

BÁSNICKÝ ZÁPAS OTOKARA BŘEZINY

Jan Pohořelý, Praha, 1945
edícia Přátelství (16)
obálka a ilsutrácia František Kobliha

literatúra česká, literárna teória
78 s., čeština

mäkká väzba, malý formát
stav: dobrý

2,90 €

*aty3*litt*

Knížka tato měla být vydána jako vzpomínková publikace na podzim r. 1942, 50 let po uveřejnění tří prvních "březinovských" básní (Chvály samoty, Smutku západu a Modlitby večerní) v Roháčkově Nivě, ale německou cenzurou nebyla dovolena.

PRÁCE V. LESNÉHO je novým závažným příspěvkem k poznání díla a osobnosti Otokara Březiny po stránce umělecké, psychologické i myšlenkové. Všímaje si hlavně základního problému v životě i díle Březinově, jeho pessimismu i pozdějšího překonáni tohoto stadia, přináší náš přední znatel indické kultury moderní i dávnověké nová poznáni a odkrývá nové pohledy na ústřední pilíře Březinovy ideové architektury, uměleckého díla i lidského postoje. Dokládaje své myšlenky obšírnými citacemi z původních staroindických textů, přináší zde Lesný tak závažné výklady o souvislostech mezi ideovým světem Březinovým a světem staroindické moudrosti (především idea převtělování a karmy), že již nebude lze vykládat poesii Březinovu bez zřetele právě na tento moment. Konfesijním předpojetím ani zaujetím nezakalený pohled obnažuje tu i problém „bolesti“ v díle Březinově a chápe tuto hybnou sílu světa Březinova hlavně z vnitřního života básníkova a pak i ze samostatně zažitých kulturních vlivů vnějších — též z okruhu některých základních idejí staroindických. I když dílo Lesného je neseno výlučně hledisky uměleckými a vědeckými a v žádném směru není polemické, nebude nyní již dobře možno chtět široce zakotvenou postavu Březinovu chápat jen úzce a jednostranně nábožensky či dokonce konfesijně. Naproti tomu přísně kritické stanovisko autorovo uvádí na pravou míru i význam vlivu staroindické filosofie na dílo i myšleni básníkovo, dávajíc tak vynikat jeho původnosti.

Ke knize je připojena reprodukce i znění dvou dosud šíře neznámých listů Březinových, Lesnímu adresovaných.