Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 2. februára 2020

HUTCHIN, KENNETH C. - AKO SI NEZABIŤ DETI

HUTCHIN, KENNETH C.

AKO SI NEZABIŤ DETI
(How Not to Kill Your Children)

Osveta. Martin, 1979
preklad Andrej Patka
prebal Robert Brož
doslov Vladimír Galanda
3. vydanie, 20.000 výtlačkov
70-014-79

psychológia, sociológia, zdravie
288 s., slovenčina
hmotnosť: 390 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav:  výborný nečítaná

0,90 €

*zukol5* in *H-parap*R4

Keď sa dieťa narodí, príde obyčajne do prostredia, v ktorom ho čakajú a radi príjmu. Neraz sa však stáva, že ochorie alebo sú problémy s jeho výchovou. Vtedy pomôže táto kniha, v ktorej čitateľ nájde dobré a cenné rady o opatere a výchove svojich detí.






RUB DOSPIEVANIA

My lekári vídame svojich detských pacientov tak do desiateho — dvanásteho roku, ale potom sa nám zdá, že na niekoľko rokov zmiznú z nášho života. Keď ich znova uvidíme, už vyrástli a načisto sa zmenili. Ľutujem, že ich strácam z dohľadu v tomto období ich vývoja, pretože mladí ľudia sú veľmi príjemní. Niektorí ľudia ich odsudzujú, nie vždy právom. Ale ja v nich vždy nachádzam čosi veľmi pekné a sympatické, keď prídu za mnou ako pacienti.

Za starých čias adolescencia (dospievanie), zdá sa, bola jedným z najzraniteľnejších období. Teda lekári by s nimi mali mať viac roboty ako s pacientmi z hociktorej inej vekovej skupiny. Teraz však, keď väčšina nebezpečných chorôb, vyskytujúcich sa v puberte, patrí už minulosti, máme radosť, že ich nevidíme toľko so všakovakými trápeniami a neduhmi.

Tak málo našich dospievajúcich v ordináciách vidíme preto, že väčšinu detských infekčných chorôb, ako sú osýpky, čierny kašeľ ap., prekonali, keď ešte boli mladší a získali akú-takú imunitu oproti mnohým chorobám, ako napr. oproti zápalu priedušiek a mandlí. Boli očkovaní proti niektorým iným chorobám, na ktoré lekári liečili mladistvých pacientov v minulosti. Samozrejme, neraz ešte prechladnú, a poriadne, ako každý iný človek ale v tomto veku nejdú k lekárovi s každou maličkosťou. Okrem toho ich nosové dierky sú už dosť široké, aby dovoľovali volný odchod hlienu, a také komplikácie ako ušné infekcie, časté u menších detí, bývajú u nich veľmi zriedkavé.

Jediná skupina dospievajúcich, s ktorými sa lekári stretávajú aspoň rok čo rok, sú tí, čo trpia na niektorú formu alergie, precitlivenosti. A ona je, zdá sa, na vzostupe. Podaktoré alergické deti v období dospievania mávajú ešte ekzém a astmu, ale mnohé z nich sa už naučili žiť a vedia veľmi dobre, ako si počínať, takže k lekárovi sotva zájdu.

Nebezpečná jazda ničí životy. Ale neničí ich toľko ako nebezpečná životospráva. Musíte zložiť šoférsku skúšku prv, ako sadnete za volant, ale hocikto sa považuje za súceho narábať s vlastným zdravím a životom, či o ňom niečo vie, alebo nie. Každý si musí uvedomiť, že nech sú mladí ľudia čo ako nezávislí, rodičia sú zodpovední za ich zdravie. Povedzte svojim deťom, že na zdĺhavý zápal priedušiek ročne zomiera päťkrát viac ľudí, ako ich zomiera na cestách. Je dokázané, že nadmerné fajčenie cigariet zapríčiňuje pľúcnu rakovinu. Deti sa to učia v škole. Ale v škole sa nenaučia to, že zdĺhavý zápal priedušiek, ktorý je oveľa častejšou chorobou ako rakovina pľúc, len veľmi zriedka vzniká u nefajčiarov. Aj mnohé iné ochorenia, vrátane koronárnej trombózy, sú u veľkých fajčiarov cigariet častejšie ako u nefajčiarov. Všetky tieto choroby sa vám zdajú čímsi neskutočným, keď ste ešte mladí. Ale ony sú tu a neprestajne hrozia. Čakajú na príležitosť.
......................................................................................................................

... posledná veta ...

A aj ony čakajú a potrebujú vašu lásku.