Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 7. februára 2020

KRŠÁK, PAVOL - NOVOVEKÉ OLYMPIÁDY


KRŠÁK, PAVOL

NOVOVEKÉ OLYMPIÁDY
Olympijské hry a ich hrdinovia od Atén po Moskvu

Šport, Bratislava, 1982
obálka Peter Pospíšil, Milan Chvíla
2. rozšírené a revidované vydanie, 20.000 výtlačkov

encyklopédie, šport,
448 s., čb fot., slovenčina
77-019-82

tvrdá väzba s prebalom

0,60 € stav: zachovalá, prebal poškodený *gopal2*sport
0,90 € stav: dobrý *kocan2*sport*

Slovenská športová literatúra ešte nemá veľa takých diel, ktoré by spĺňali všestranne náročné kritériá literatúry faktu. Tradícia sa začala budovať len v posledných dvoch desaťročiach a začať bolo treba naozaj od základu — knihami o aktuálnych športových udalostiach, ktoré stáli v popredí záujmu čitateľov. Až potom sa mohlo uvažovať aj o dielach, ktoré by prekračovali rámec aktuality. Táto „škola" slovenskej športovej literatúry faktu mala napokon tiež určité prednosti: to, čo sa v prvých rokoch len vybrusovalo, či skôr len črtalo, postupne presahovalo pôvodný rámec, nadobúdalo novú kvalitu. Klasickým príkladom tohto vývoja boli diela Imricha Hornáčka.

K novej kvalite vo svojej tvorbe sa postupne prepracoval aj Pavol Kršák, ktorý s Hornáčkom autorsky spolupracoval na jeho poslednej knihe Montreal — Innsbruck 1976. V tom čase mal už sám za sebou niekoľko kníh s olympijskou tematikou a tejto téme sa venuje dodnes. Tak sa zrodila kniha Novoveké olympiády, ktorá zaplnila veľkú medzeru v slovenskej športovej literatúre a zaslúžene sa stala Športovou knihou 1979.

V slovenskej ani českej literatúre nemáme iné dielo, ktoré by tak komplexne, so znalosťou problematiky, spracúvalo dejiny novovekých olympijských hier a pritom rátalo aj oprávneným záujmom čitateľov o živý prúd v olympijskom hnutí, o ľudí a ich činy, o rozmanité osudy hrdinov hier od Atén až po Moskvu. Rozsah knihy, prirodzene, nútil autora vyberať, hodnotiť, takže nie všetci dostali. dostatočný priestor, ale aj tak možno povedať, že napísal knihu, ktorá je prehliadkou olympijského hnutia a jeho najslávnejších postáv a zároveň základným informátorom. Q jej kvalitách výrečne svedčí aj fakt, že v rozpätí troch rokov vychádza už v druhom vydaní.