Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 12. februára 2020

RADA, FRANTIŠEK - KDYŽ SE PSALO T.G.M.

RADA, FRANTIŠEK

KDYŽ SE PSALO T.G.M.
České Budějovice v prvním desetiletí republiky

Růže, České Budějovice, 1970
obálka Václav Požárek
1. vydanie, 10.000 výtlačkov
43-003-70

história, Československo
304 s., čb fot., čeština
hmotnosť: 307 g

tvrdá väzba, malý formát
stav: dobrý, pečiatky

0,90 €

*bib14* in *H-parap*R4








Zahájení popřevratové koncertní sezóny v roce 1919 bylo velmi okázalé. Na počest italských hostů a italských legionářů zpívala 2. ledna ve zdejším divadle Ema Destinová árie z Pucciniho opery Madame Butterfly v italském originále a Váša Příhoda, virtuos na housle, koncertující již od dětských let, zahrál několik Paganiniho skladeb. Koncert měl velký úspěch a byl 7. ledna opakován. Během ledna se pořádaly ještě dva velké koncerty, Jaroslava Kociána a Emila Buriana. Počátkem února se konal slavnostní Americký koncert k poctě presidenta Wilsona pod protektorátem kapitána Emanuela Vosky. Zpívala na něm Mary Kavanová. Když byla renovována Beseda, po celou válku obsazená vojskem, vrátil se městu koncertní sál. Jako první v něm uspořádal kocert Hlahol, dirigovaný Otakarem Jeremiášem a Karlem Mitiskou. Vystoupila na něm tehdy velím oblíbená paní Eliášová-Brunhoferová, manželka zdejšího inženýra, bývalá členka olomoucké opery. Záhy následovaly koncerty houslisty Buchteleho, Pepy Bartoně, bratří Emila a Karla Buriana, Františka Ondříčka a jiných.

Po převratu znovu ohlásilo činnost vynikající pěvecké těleso, založené již v roce 1911, ale válkou umlčené a zdecimované — Jihočeské pěvecké sdruží žení učitelů. Ačkoliv z původních členů zbylo po válce pouze osmnáct, našli se noví obětaví lidé, takže za vedení dirigenta Josefa Masopusta se dalo s chutí a nadšením do práce čtyřicet členů. Všechna vydání, i cestovné na zkoušky do Tábora, který si zvolili za sídlo, neboť tam měli učitelé ze všech jihočeských okresů nejlepší spojení, si hradili ze svého. Ve sborové síni hotelu Amort, vyzdobené stuhami a zvadlými věnci, se konaly pravidelné zkoušky. Sdružení uspořádalo zájezdy do východních Cech a na Moravu. V roce 1921 došlo k určitým neshodám, třináct členů i s dirigentem Masopustem odešlo a založilo pěvecké sdružení Tábor. Ostatní pokračovali v práci pod novým dirigentem, hudebním skladatelem Václavem Kálikem. Vedle mnoha koncertů v Českých Budějovicích a v jiných jihočeských městech uskutečnilo sdružení velké zájezdy: roku 1922 do Německa, rok nato do Švýcar, roku 1924 na Ostravsko, do Vídně, na Slovensko a na Podkarpatskou Rus.