Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 5. decembra 2022

KOHOUT, PAVEL - KATYNĚ

KOHOUT, PAVEL

KATYNĚ

Československý spisovatel, Praha, 
edícia Spirála
ilustrácie Karel Havlíček
1. vydanie, 93.000 výtlačkov
ISBN 80-202-0192-0

beletria, román, literatúra česká
352 s., čeština

mäkká väzba
stav: dobrý

predané

*priva*belc*

Vcelku běžné rodičovské starosti - kam s potomkem, který se nedostal ani na školu uměleckého směru, ani na gymnázium, a vcelku běžná mateřská ctižádost - aby „holka měla aspoň tu maturitu", aby byla „někdo". Tento nevinný začátek vyprávění o hloupoučké a netečné, nicméně půvabem a krásou bohatě obdařené dívence jménem Lízinka Tachecí však záhy přeroste v brilantně napsaný a důmyslně komponovaný příběh plný napětí, kde se vražedné útoky, mučení a popravy střídají s úděsnými odhaleními a lidé jsou manipulováni jako figurky na hrůzné šachovnici „zákonné" odplaty. Škola, na níž bylo ještě místo pro uchazečku Lízinčiných předpokladů, je totiž tajné experimentální učiliště pro popravčí... Temné struktury a nekontrolovatelné mechanismy totalitní moci zatáhnou do svých tenat každého, kdo si s nimi sebeméně zadá. Jeden ústupek v morálce plodí druhý. A tak to, co se ještě včera jevilo absurdní a nepřijatelné, stává se dnes normální událostí a zítra všedním denním chlebem. Lízinka absolvuje obor katyně bez mrknutí oka, se stejnou mírou zaujetí i lhostejnosti, s jakou by se dívka jejího typu vyučila kadeřnicí či prodavačkou. Také její rodiče a příbuzní berou zrůdnou maturitu jako první krok k budoucí dívčině kariéře. Nadsázka, které Pavel Kohout v románě o trestu smrti a jeho „kultuře" použil, se zdá zprvu až přehnaná. Jenže postupně příběhy jednotlivých protagonistů cosi připomínají a během strhujícího děje se začne vtírat otázka: kde je hranice mezi nadsázkou a skutečností? A je to vůbec nadsázka?

Román Katyně vydal poprvé Ludvík Vaculík (1978) v Edici Petlice, pak (1980) Index. Poté kniha obešla celý svět, byla přeložena do většiny evropských jazyků, seznámili se s ní v Japonsku a USA, než se směla vrátit k českým čtenářům...

Pavel Kohout se narodil 20. 7. 1928 v Praze, absolvoval filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, od roku 1956 se věnuje výhradně literatuře a divadelní i filmové režii. Napsal víc než tři desítky divadelních her a adaptací, řadu filmových scénářů a několik románů i kratších próz.

Začal jako oficiální básník „svazácké generace“, ale už v roce 1955 mu jeho hra Zářijové noci vynesla první konflikt s vládnoucí skupinou. Na IV. sjezdu Svazu čs. spisovatelů přečetl proslulý dopis Alexandra Solženicyna. V roce 1969 byl vyloučen z KSČ, jeho díla byla zakázána a on od té doby vystaven nepřetržitému šikanování. V následujících letech se podílel na opozičních občanských iniciativách, je také jedním z autorů myšlenky i textu Charty 77.

V roce 1977 byl vyznamenán Velkou rakouskou státní cenou za evropskou literaturu. Na pozvání rakouské a s povolením československé vlády mohl převzít cenu a rok umělecky pracovat v zahraničí. Při svém předčasném návratu 4. října 1979 byl spolu se svou ženou násilně odsunut z území své vlasti. Rakouské národní divadlo Burgtheater ho dlouhodobě angažovalo jako autora a režiséra, k řadě inscenací ho pozvala i jiná přední evropská divadla. Během doby, kdy byl doma zakázán, konalo se ve světě přes 400 premiér jeho her. V roce 1988 byl zvolen členem Německé akademie pro řeč a tvorbu.

Dosavadní prozaická díla: Z deníku kontrarevolucionáře, Bílá kniha o kauze Adam Juráček, Katyně, Nápady svaté Kláry, Kde je zakopán pes, Hodina tance a lásky. V současné době autor připravuje román o české emigraci Konec velkých prázdnin.