Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 16. decembra 2022

DÔNČOVÁ, ZLATA - ONDREJOVA KRÁĽOVNÁ

DÔNČOVÁ, ZLATA

ONDREJOVA KRÁĽOVNÁ

Tatran, Bratislava, 1977
edícia Meteor (76)
ilustrácie Karol Ondreička
prebal Ľudmila Chytílková, Peter Cibula
1. vydanie, 35.000 výtlačkov
61-802-77

beletria, román, literatúra slovenská
231 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

0,50 €

*kocan2*bels*

Zlata Dônčová, autorka niekoľkých historických románov, zaplnila prázdne miesto o slovenskej minulosti, ktorého sa literárne nikto nedotkol. V románe Ondrejova kráľovná opisuje zápas Prievidze s majiteľom Bojnického zámku grófom Pálffym. Fabula deja načrtáva výnimočné udalosti. Hlavnými hrdinkami sú prievidzské ženy, ktoré zastupujú v tomto boji svojich mužov, aby oklamali pána a odviedli ho na nepravú stopu. Muži konajú veľmi obozretne a zväčša tajne, aby zámok nemal príležitosť trestať ich. Ženy vedené múdrou Ančou Kardošovou maria všetko, čo zámok podniká, aby Prievidzu pripravil o mestské privilégiá. Svoju smelosť podopierajú faktom, že na tróne sedí žena, populárna Mária Terézia. Dúfajú v jej spravodlivosť.

V tomto zápase sa odkrýva celá nahota krivdy a nespravodlivosti, s akou bojovala šľachta tých čias. Kardošová, kapitánka prievidzských žien, statočne sa so svojimi družkami púšťa do zápasu so zámkom. Neľaká sa vyhrážok ani nástrah, ba ani moci pána grófa. Veď čo jej ešte môžu vziať? Obrali ju o životné šťastie a pripravili o najmilšieho človeka.

Román odkrýva dosiaľ neznámy úsek dejín slovenského národa a sprístupňuje ho širokým vrstvám obyvateľstva. Zápas prievidzských žien s Bojnickým zámkom odkrýva skutočnosť, že pracujúci človek aj v minulosti vedel brániť svoju pravdu proti krivde a povstať proti mocným i za cenu prísnych konzekvencií.