Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 18. decembra 2022

FALŤAN, SAMO - PARTIZÁNSKA VOJNA NA SLOVENSKU

FALŤAN, SAMO

PARTIZÁNSKA VOJNA NA SLOVENSKU

Osveta, Bratislava, 1959
obálka Adolf Muller, Vincent Hložník
1. vydanie, 3.250 výtlačkov

história, II. svetová vojna,
304 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný

 PREDANÉ

*kocan2*his*in*h-2-8*

„Po úbočiach a po horách, všade vidieť belieť stan, a pri každom s puškou v ruke hrdo stojí partizán“ — celé Slovensko spievalo túto pieseň, ktorá bola nielen piesňou, ale vyznaním, bojovým heslom, ba prísahou. Sám ľud si ju premenil na jednotiaci symbol, ktorým sa poznávali „svoji“. Boli to časy hromadného hrdinstva, bezvýhradnej obetavosti. Slovo partizán vyjadrovalo národnú hrdosť, túžbu po slobode, nenávisť k zradcom a lásku k priateľom, sovietskym ľudom.

Niet iného slova, čo by väčšmi priblížilo vtedajšie ovzdušie protifašistickej jednoty všetkého nášho ľudu, než slovo partizána. Ved to boli práve partizánske družiny, hôrni chlapci jánošíkovského typu, ktorí vtlačili povstaniu slovenského ľudu proti nacistom a domácim zradcom svojráznu pečať ľudovosti, historickej jedinečnosti.

Je preto prirodzené, že aj vecný výklad tejto slávnej historickej udalostí, ktorá znamená žiarivý, obrat v dejinách slovenského ľudu, musí vyznieť ako veľkolepá epopeja, ako pieseň o hrdinoch a hrdinstvách, ktoré zvŕšil ľud v celej svojej veľkosti.

Autor, sám účastník národnooslobodzovacieho boja, v dlhoročnej usilovnej práci zhromaždil, triedil a zhodnotil veľké množstvo dokumentárneho, i spomienkového a iného historického materiálu o partizánskych jednotkách a ich hájoch na Slovensku. V tejto knihe podáva súhrnný obraz o ľudovej, partizánskej vojne, ktorou slovenský ľud tiež prispel k porážke fašistických síl v druhej svetovej vojne a k svojmu vlastnému oslobodeniu..

K tomuto hrdinstvu oduševnila slovenský ľud komunistická strana, ktorá vždy burcovala pracujúci ľud do boja proti porobe a utláčateľom. Táto práca o partizánskej vojne na Slovensku podáva verný obraz o situácii a bojoch, o ťažkostiach a víťazstvách, svedectvo o oddanosti a martýrstve tisícov a tisícov drobných ľudí.

Pri čítaní knihy vidíme však aj triedenie síl, pochopíme zákulisie chýb, ktoré zavinila buržoázia, hoci aj protifašistická, svojím obojakým postojom.

Kniha oživí v čitateľovi spomienky na časy slávnych bojov, no pripomína zároveň aj nebezpečenstvá, ktoré vtedy hrozili, utrpeli porážku, ale znova dvíhajú hlavy. A v tom — nielen v tom, že oslavujeme výročia Slovenského národného povstania — je aj nová aktuálnosť tejto témy.

Množstvo údajov, pripojené mapy a ilustrácie oživujú, spestrujú a vhodne doplňujú túto nanajvýš zaujímavú knihu.