Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 14. decembra 2022

JELŠAVSKÝ, JÁN - VRAH HĽADÁ ALIBI

JELŠAVSKÝ, JÁN

VRAH HĽADÁ ALIBI

Obzor, Bratislava, 1966
doslov Slávo Kalný
obálka Ivan Horyna
1. vydanie, 27.000 výtlačkov
65-045-66 

literatúra slovenská, beletria, detektívky
200 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav dobrý, prebal ošúchaný

0,50 €

*kocan2*bels-dete*

Spoločnosť akokoľvek vyspelá, i po prekročení socialistického prahu, samočinne neodstraňuje zaostávanie ľudského myslenia i konania. Takisto vieme, že odstránením sociálnych koreňov zločinnosti neodstránili sme celkom kriminalitu, ani nezhody medzi ľuďmi, ktoré sa niekedy končia príliš kruto a tragicky.

A práve týmito tragickými prípadmi sa zaoberá Ján Jelšavský vo svojej knihe Vrah hľadá alibi. Čitatelia spolu s autorom v nej sledujú prácu vyšetrujúcich orgánov, ktorá je neobyčajne zložitá, nie je a nemôže byť neomylná. S napätím sledujú všetky dedukcie, chybné aj správne kroky, indície, priame, nepriame dôkazy, zastieracie manévre previnilcov, ale takisto aj rutinovanú nápaditosť vyšetrujúcich orgánov.

Autor v jednej zo svojich reportáží konštatuje: „K úspechu vedie jediná cesta: prísna logika, dôsledná znalosť veci, fakty a opäť fakty. “ A tohto sa a] pridržiava. Vo všetkých reportážach dominuje autorova dôsledná znalosť faktov, i takých, o ktorých si laik spočiatku myslí, že sú zbytočné. Zaujímavo a výstižne opísaná je súhra a súčinnosť vyšetrujúcich orgánov bezpečnosti a psychológmi i psychiatrami, s prokurátorom, súdnym lekárstvom, s expertmi z najrôznejších odborov.

Autor zaraďuje fakt za faktom, zbiera dôkazy aby nimi usvedčil zlodeja či vraha, ktorého nakoniec stihne spravodlivý trest.

Na celej knihe je veľmi sympatické to, že Ján Jelšavský nemoralizuje, nepoúča, delikventov jednostranne neodsudzuje, ale v každom vidí predovšetkým človeka, poukazuje na príčiny, ktoré ovplyvnili jeho trestnú činnosť a ukazuje mu správny smer jeho životnej cesty.

Napriek tomu, že javy, ktoré autor vo svojich reportážach opisuje, nie sú typické pre našu spoločnosť, sporadicky sa vyskytujú a je vecou celej našej spoločnosti, aby ich odstránila z nášho života.