Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 5. decembra 2022

MCMURTRY, LARRY - TEXASVILLE

MCMURTRY, LARRY

TEXASVILLE
(Texasville)

Tatran, Bratislava, 1992
edícia LUK - Knižnica modernej svetovej prózy (152)
preklad Otakar Kořínek
prebal Miroslav Cipár, Igor Imro
1. vydanie
ISBN 80-222-0372-6

beletria, román, literatúra americká
432 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

PREDANÉ

*kocan2*belx-usa*

Texasville (1987) —jeden z najúspešnejších románov amerického spisovateľa L. Mc Murtryho — ponúka čitateľom nefalšovane humorný, či skôr tragikomický obraz života obyvateľov malého texaského mestečka Thalia uprostred osemdesiatych rokov tohto storočia, premietnutý do slastí a strastí rodiny Duana Moorea, hlavného hrdinu knihy. Bohaté naftárske mesto, ktoré v sedemdesiatych rokoch zažilo obrovský rozmach, zrazu schudobnelo a vládne v ňom všeobecný chaos, ktorý sa odráža hlavne v medziľudských vzťahoch a v značne povolenej uzde mravnosti. V dôsledku prudkého poklesu cien nafty na svetových trhoch stojí aj Duane, štyridsaťosemročný naftársky zbohatlík a podnikateľ, na prahu bankrotu. Zdrojom Duanových problémov však nie je iba neutešená finančná situácia, ale k jeho rozháranosti výdatnou mierou prispievajú aj všetci členovia jeho podarenej rodinky — ešte vždy príťažlivá manželka Karla, ktorá nemá nijaké zábrany rozhadzovať horibilné sumy na nákupy luxusného tovaru či šatstva; syn Dickie, obchodujúci s drogami a zvádzajúci vydaté občianky; dcéra Nellie, miestna rekordérka v striedaní partnerov, ktorá vo svojich devätnástich rokoch má za sebou už tri manželstvá a z nich dve neposedné detičky; dvojčatá Jack a Julie, nerozlučný párik nezvládnuteľných „puberťákov". Navyše Duanovi na pokoji nepridávajú ani jeho milenky (v mestečku má alebo mal ľúbostný pomer takmer každý s každým, sex je tu jednoducho hojne pestovaným „koníčkom"), priatelia, zamestnanci jeho firmy a... funkcia predsedu prípravného výboru osláv storočnice založenia mesta Thalie a celého okresu, ktorú sa obyvatelia chystajú náležite osláviť. Na dôvažok, do mesta sa vrátila Duanova niekdajšia študentská láska Jacy, herečka pôsobiaca v Európe, ktorá sa až nečakane vrúcne spriatelí s jeho ženou a deťmi.

Neodmysliteľnou a vlastne podstatnou zložkou McMurtryho románu je humor s veľkým H, situačná komika, majstrovsky zvládnutá sebairónia, tragikomické portréty postáv a postavičiek. Kniha často provokuje k neodolateľným výbuchom smiechu — a ten je tu naozaj oslobodzujúci a veľký, najmä ak odhaľuje čosi z ľudskej podstaty, jej vedomých i nevedomých protirečení. A tak okrem zaručenej zábavy nájde v tejto pozoruhodnej knihe vnímavý čitateľ aj nevšednú príležitosť načerpať z akéhosi bytostného životného optimizmu, silu nepodliehať nátlaku a odpútať sa od svojich vlastných povinností a problémov.

Larry McMurtry patrí medzi čitateľsky obľúbených a úspešných bestsellerových amerických spisovateľov strednej generácie. Je autorom vyše desiatky kníh, z ktorých boli niektoré sfilmované (napr. Cena za nežnosť — 5 Oscarov); román Osamelá holubica mu priniesol významné literárne ocenenie — odmenili ho Pulitzerovou cenou. McMurtryho možno do značnej miery pokladať za autora regionálneho, keďže prevažná väčšina jeho diel je situovaná do Texasu.