Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 14. decembra 2022

CHEVALLIER, GABRIEL - ZVONODROZDOVO

CHEVALLIER, GABRIEL

ZVONODROZDOVO
(Clochemerle)

Práca, Bratislava, 1958
edícia Svetlo (3)
preklad Blahoslav Hečko
ilustrácie a prebal Božena Hajdučíková
1. vydanie, 10.250 výtlačkov

beletria, román, humor, literatúra francúzska
424 s., slovenčina

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: dobrý, prebal značne ošúchaný

PREDANÉ

*kocan2*belx-fra*

Gabriel Chevallier, autor Zvonodrozdova, u nás známeho z českého prekladu pod názvom Zvonokosy (v pôvodine Clochemerle), narodil sa v juhofrancúzskom meste Lyone, na jednom z nábreží Saôny. Stredoškolské vzdelanie si získal na rozličných gymnáziách (kolégiách) v rodnom kraji. Tu hodno pripomenúť, že päť rokov štúdií strávil ako chovanec internátu rehoľného ústavu, ktorého prostredie a ovzdušie ho neskôr inšpirovalo na napísanie satirického románu Sainte-Colline (Svätý pahorok, v českom preklade známeho pod názvom Kolej na Svatém kopečku), ostro bičujúceho tmárstvo rehoľníckych učilišť.

Ako šestnásťročný zapísal sa na Vysokú školu krásnych umení v Lyone, na oddelenie maliarstva. Za mobilizácie roku 1914 musel narukovať, v októbri 1915 ako dvadsaťročný utrpel zranenie, no už r. 1916 sa opäť musel vrátiť na front, kde bojoval až do konca vojny v radoch pešiakov.

Sústavne a pravidelne začal písať asi ako tridsaťročný, za voľných večerov v hoteloch. Postupne sa zbavoval nevyhnutných zárobkových činností, až sa konečne mohol venovať iba svojim knihám. Písal a píše zväčša romány (La Peur, Clarisse Vernon, Propre á Rien, Sainte-Colline, Les Heritiers Euffes, Le Petit Géneral, a i. ), no nevyhýba sa ani iným literárnym formám, ako sú poviedky (Mascarade) alebo dramatická literatúra (komédia Le Ravageur), resp. knihy zápiskov (Le Guerrier Désoeuvré) a spomienok (Chemins de Solitudes, Carrefours des Hasards).

Najväčší úspech dosiahol však G. Chevallier práve satirickým románom Zvonodrozdovo, ktorý vyšiel len vo Francúzsku do r. 1956 v deväťsto osemdesiatich vydaniach! Slovo Clochemerle sa stalo vo Francúzsku pojmom, ktorý slúži na porovnávanie vecí, ktoré sú smiešne, nehorázne, hlúpe, malomeštiacky prízemné. Hoci je tento pojem oveľa novšieho dáta, jednako sa stal takým zaužívaným a zakoreneným, ako je u nás Kocúrkovo a kocúrkovčina. A toto zaužívanie pojmu Zvonodrozdovo neostalo len vo Francúzsku, lež prenieslo sa aj za hranice, do iných krajín, kde táto znamenitá kniha vyšla v prekladoch.

Vyrozprávať stručný obsah knihy takmer nemožno, pretože jednoducho nemožno vybrať dajakú ústrednú dejovú niť z onoho pestrého klbka prerozmanito sfarbených a poprepletaných nití, premnohých komických, ale i vážnych ľudských osudov. Sú tu deje a udalôstky, vystupujú tu postavy a postavičky a všetko vedno tvorí harmonický celok, ktorý nás núti čítať ďalej a ďalej, smiať sa, rehotať sa, zamýšľať sa. A pri každom ďalšom čítaní nachádzať v knihe vždy čosi nového. A to je to, čo robí veľké dielo trvalým.