Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 10. augusta 2022

TAJOVSKÝ, JOZEF GREGOR - TAJNÍ BOHÁČI

TAJOVSKÝ, JOZEF GREGOR

TAJNÍ BOHÁČI

Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, Bratislava, 1965
edícia Hviezdoslavova knižnica (107)
zostavil a doslov napísal Karol Rosenbaum
obálka a ilustrácia Jarmila Čihánková
42.000 výtlačkov
61-442-65

beletria, próza krátka, poviedky, literatúra slovenská
256 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný

PREDANÉ

*barpe*bels*

Súbor próz jedného z našich popredných spisovateľov-realistov Jozefa Gregora-Tajovského, ktorý predkladáme čitateľom Hviezdoslavovej knižnice, obsahuje väčšinou pre autora tak typické dedinské rozprávky. Ich hrdinami sú chudobní ľudia; prostredím krásny, ale tiež chudobný slovenský vidiek; filozofickým základom kresťanský humanizmus, ktorý však v spojení s kriticko-realistickou umeleckou metódou podáva verný obraz svojich čias.

Či sedliak, či remeselník, každý považuje hoci aj najťažšiu prácu za svoju životnú prirodzenosť. Preto nemá ani času, ani chuti vzdelávať sa. Vie iba to, čo mu učiteľ v škole — ak do nej vôbec stihol chodiť — alebo farár z kancľa povie. A predsa je názov Tajovského próz Tajní boháči, hoci sa viaže na duchovnú oblasť svojich hrdinov, výstižný. Spisovateľ, ktorý mal z hĺbky srdca rád svoj ľud a predsa nebol ochotný zastierať ani tie najnelichotivejšie skutočnosti: opilstvo, národnú ľahostajnosť atď., nachádza vzácne charakterové vlastnosti jednotlivcov i mravnú silu dedinských kolektívov, rodín, s ktorými sa vedia postaviť do boja so životom, nešťastím.

Čítame dramatické príbehy lásky, ako je Pastierča, sledujeme zdanlivo bezfarebný obraz osudu starých Dúžkovcov v Dedinskej hmle, komickým podtextom podfarbenú históriu o „smädných“ pacientoch istej nemocnice i prostú tragédiu „Hlucháňa“ v prvej svetovej vojne, ako aj milé rozpomienky autora na svojich najbližších. Tematicky rôznorodé prózy však jednotí „čistý ľudský cit, človek, ktorý nestráca svoju dôstojnosť, tú skutočnú dôstojnosť, necifrovanú — ani v najťažších podmienkach. Je to bohatstvo charakteru, často ukryté v biede, schované za ľudským utrpením“. (Z doslovu dr. Karola Rosenbauma. )