Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 17. augusta 2022

JILEMNICKÝ, PETER - PRIEVAN

JILEMNICKÝ, PETER

PRIEVAN
Menšie literárne práce

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1953
edícia Spisy Petra Jilemnického (7)
obálka František Muzika
1. vydanie, 10.500 výtlačkov

beletria, poviedky ,literatúra slovenská
348 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

0,50 €

*barpe*bels*

Súbor menších literárnych prác Petra Jilemnického tvorí súčasť literárneho diela a spojuje spolu s prácami novinárskymi a politickými v jednoliaty celok celé jeho významné socialistické dielo. Niektoré z menších prác, odtlačených v tomto sväzku, sú pohľadom do dielne umelcových románov, mnohé z nich vysvetľujú a objasňujú jeho umelecký a politický rast. Je možné z nich vypozorovať vývoj spisovateľa ako umelca a človeka k stále zodpovednejšej a hlbšej literárnej práci, prežarovanej stále viac a intenzívnejšie svetlom marxisticko-leninského poznania spoločenských zákonov a vývoja českej a slovenskej spoločnosti.

Ak sa dívame na celé Jilemnického dielo, na romány, na menšie literárne práce i na jeho politické prejavy, novinárske články a fejtóny, vidíme, že u Jilemnického je spôsob spracovania jedného z motívov budúceho románu v menšej literárnej práci súčasťou jeho tvorivej metódy. Myšlienkove a umelecky sú to rozhodne prípravné práce, ale nielen to. Sú to zároveň ucelené drobnejšie umelecké diela, nie iba náčrty. Na nich si autor ujasňoval silu témy spôsob umeleckého vystihnutia hrdinu, jeho charakteristiku v konaní, v spôsobe života.

Peter Jilemnický sa, pravda, k tvoreniu jasných umeleckých obrazov života slovenského človeka za prvej, kapitalistickej republiky nedostal bez boja. I v tomto je súbor jeho menších literárnych prác veľmi poučný.

Ak sa dívame celkove na celý súbor Jilemnického menších literárnych prác, vidíme, že doplňuje naše znalosti diela národného umelca, že zdôrazňuje jednotlivé vynikajúce stránky jeho diela, že je ďalším, až dosiaľ málo známym obrazom jeho umeleckého vývinu. I v týchto drobnejších prácach vystupuje Peter Jilemnický ako bojovník proti sociálnej nespravodlivosti, ako bojovník komunistickej strany a pracujúceho ľudu.