Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 9. augusta 2022

ŠVANTNER, FRANTIŠEK - MALKA

ŠVANTNER, FRANTIŠEK

MALKA

Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, Bratislava, 1965
edícia Hviezdoslavova knižnica (110)
doslov Ján Števček
obálka a ilustrácia Anton Galko
1. vydanie (v SVKL), 40.000 výtlačkov
61-462-65

beletria, román, literatúra slovenská
264 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*barpe*bels*

František Švantner (29. januára 1912 — 13. októbra 1950) je ojedinelá osobnosť v slovenskej literatúre, jeden z najvýraznejších prozaikov slovenského naturizmu štyridsiatych rokov. O čo všednejšie sú životné fakty tohto učiteľa a pracovníka Matice slovenskej, o to viac fantázie, dramatična, napätia a prekvapení je v jeho krátkych prózach a novelách.

Poviedky zo zbierky Malka vonkajším rámcovaním deja pripínajú sa k dedinskému prostrediu a jeho ľuďom. Na zdanlivo všednom príbehu rozohrá Švantner vnútornú drámu človeka bez toho, žeby psychologizoval. Všetko vie vyjadriť dejom, analógiou, prirovnaním. Vnútorné napätie často pripomína hrôzostrašné príbehy ľudových povestí, ich podanie báseň v próze. Živelnosť a vášeň hrajú prím.

V neskorších prózach sa popri dedinskom type stretávame aj s postavami z iného spoločenského prostredia. Tento fakt je však iba vonkajším prejavom pochopenia subjektu, človeka s inými záujmami a problémami ako v novelách z Malky; nie už v takom úzkom spojení s prírodou, ale predovšetkým vo vzájomných, často komplikovaných vzťahoch. Autorovo filozofické zorné pole sa rozširuje, jeho umelecké majstrovstvo dozrieva v čarovné plody v novelách Sedliak, Dáma, List, Kňaz, ktoré vychádzajú knižne prvý raz. Badať v nich ozvenu pohnutých čias vojny, pretavenú citlivým intelektom. Švantnerove prózy patria medzi tie nepočetné diela, ktoré sú široko prístupné, pútavé a pritom vo svojej podstate hlboko problémové a umelecky náročné.