Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 1. augusta 2022

HOFMANNSTAHL, HUGO VON - ŽENA BEZ TÔNE

HOFMANNSTAHL, HUGO VON

ŽENA BEZ TÔNE
 (Frau ohne Schatten)

Tatran, Bratislava, 1981
edícia Svetová tvorba (153)
preklad Ján Belnay
doslov Ivan Cvrkal
prebal Pavel Blažo, Miloš Urbásek
1. vydanie, 8.000 výtlačkov
61-298-81

beletria, román, literatúra rakúska
248 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

0,50 €

*barpe*belx-aut*

Rakúsky spisovateľ Hugo von Hofmannsthal zaujíma dôležité miesto v nemecky písanej literatúre na prelome storočia. Hoci mnoho cestoval a vedome sa hlásil k európskym kultúrnym prúdom tých čias, jeho život i umenie boli vždy späté s Rakúskom a Viedňou, kde sa v roku 1874 narodil. V prvých počiatkoch svojej literárnej dráhy, ešte v gymnaziálnom veku, píše verše a lyrické drámy. Priťahuje ho nadčasovosť, legendy, mýty, zaoberá sa otázkami čistého estétstva podobne ako iní spisovatelia z obdobia fin de siécle. Okolo roku 1900 sa pokúša zvrátiť svoje doterajšie názory. Adaptuje i sám píše drámy na antické motívy. Podieľa sa na vzkriesení antiky v nemecky hovoriacich krajinách. V drámach sa usiluje o klasickú harmóniu i o dionýzovskú živelnosť. Hofmannsthal bol jedným z iniciátorov Salzburských slávností, na ktorých sa zúčastňoval aj autorsky, napr. hrami Každý z nás, Veľké salzburské svetové divadlo. Asi od roku 1907 pracuje ako libretista s Richardom Straussom. Z tejto spolupráce sa zrodili známe opery Elektra, Gavalier s ružou, Ariadna na Naxe, Egyptská Helena.

Hugo von Hofmannsthal je i prozaikom, autorom rôznych úvah a esejí. Z jeho pozostalosti pochádzajú náčrty väčších prozaických útvarov, dokončené i nedokončené poviedky; niektoré slúžili ako podklad pre libretá, iné zachytávajú len autorovo citové rozpoloženie. Výber z týchto próz tvorí obsah našej publikácie. Spoznáme tak málo známu či celkom neznámu stránku Hofmannsthalovej osobnosti.

Prózy Rozprávka 672. noci, Zážitok maršala de Bassompierre, Lucidor, Andreas i menšie fragmenty — Zlaté jablko. Rozprávka o panej v závoji a iné — sa vyznačujú fantastičnosťou príbuznou orientálnej rozprávke, dej je zaťažený symbolikou, estétske zátišie kontrastuje s otvoreným priestranstvom neprikrášlenej skutočnosti a tu i tam sa poodhalí všadeprítomná smrť; to všetko je vyrozprávané osobitým a náročným jazykom, ozvláštneným nepolapiteľným tajomstvom, niekde priam až neochotným prispôsobiť sa čitateľovi.

HUGO VON HOFMANNSTHAL (1874—1929) — popredný predstaviteľ rakúskej poézie a drámy z obdobia impresionizmu a symbolizmu, ktorý významne zasiahol do literárneho vývinu svojimi novelami, esejami, korešpondenciou a románovým fragmentom. Už ako veľmi mladý vynikol myšlienkovo hlbokými a formálne dokonalými básňami, ako aj veršovanými drámami Včera (Gestern 1891) a Tizianova smrť (Der Tod des Tizian 1892). V neskorších dielach sa vracia k antickej tragédii, k stredovekej ľudovej hre. V spolupráci s R. Straussom vytvoril novú formu hudobného divadla s literárne náročnými libretami, napríklad Elektra (1903), Oidipus a sfinga (Ödipus und die Sphinx 1906), Gavalier s ružou (Der Rosenkavalier 1911) a iné. Z prozaických diel vyniká najmä Rozprávka 672. noci (Märchen der 672. Nacht 1905) a Žena bez tône (Frau ohne Schatten 1919).