Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 2. augusta 2022

FERKO, VLADIMÍR - SVETOM, MOJE, SVETOM...

FERKO, VLADIMÍR

SVETOM, MOJE, SVETOM...
Slovenskí drotári doma i vo svete

Tatran, Bratislava, 1978
prebal Igor Imro
1. vydanie, 6.000 výtlačkov
61-895-78

história, folklór, umenie,
332 s., čb a far. fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*barpe*his*

Vladimír Ferko, skúsený prozaik a publicista, pripravil pútavý rukopis zo špecifickej slovenskej histórie — z drotárskych osudov. V drotárstve sa vari najvýraznejšie prejavili menej známe stránky našej národnej letory, ako napríklad odvaha, keď sa drotári s najskromnejšími nástrojmi, s kolesom drôtu a bez znalosti reči vybrali do cudziny. Práve drotári prenikli najďalej do sveta, prakticky na všetky obývané kontinenty, aby sa po rokoch vrátili (alebo aj nevrátili), aby domov na horné Považie prinášali svoje skúsenosti, zvyky iných národov, zvesti z ďalekého sveta, ba aj myšlienky a idey.

Ferkov obraz histórie drotárstva je najúplnejší a siaha do jeho podstaty sociálnej i spoločenskej. V niektorých krajinách Európy, ale aj doma, v Čechách, i na slovenských Dolniakoch, vytvorila sa zjednodušená predstava o drotárovi — potulnom chudákovi, spola remeselníkovi a spola žobrákovi. Práve takáto predstava drotára prenikla aj do literatúry a diel viacerých výtvarných umelcov. Oveľa menej sa už vedelo a vie, že existovali aj iní drotári, zdatní remeselníci kovu, pracujúci trvalo vo svojich vlastných manufaktúrach, ozajstní odborníci, vyhľadávaní a spoločensky uznávaní i odmeňovaní, ktorí sa nezľakli ani ponuky prevziať všetky drotárskoplechárske práce pri údržbe cárskeho paláca v Petrohrade. Ba úspešne zvládli aj unikátnu úlohu, keď v Rusku k storočnici víťazstva nad Napoleonom razili pamätné mince. Svoje dielne mali v Poľsku, Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku, Juhoslávii, Maďarsku, od Ukrajiny až po Vladivostok, po Spojených štátoch. Nejeden prenikol až do Južnej Ameriky, Austrálie, viacerých oblastí Ázie. Mnohí sa vypracovali na rozhľadených a uvedomelých mužov svojich čias.

Táto obsažná knižka nie je len odysejská epopeja drotárstva, nielen jeho dejiny a zemepis, ale aj nový prienik do starých pohľadov, nové spracovanie starých zážitkov, spomienok, skúseností podľa zásad modernej literatúry faktu a beletrie. Autor v nej pozbieral skutočne objavný literárny a vecný materiál, z ktorého svojím vybrúseným perom vyčaril azda najlepší pôvodný text z oblasti literatúry faktu.