Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 8. augusta 2022

LIPTÁKOVÁ, JANA - OČARENÁ POHĽADOM Z ČEREŠNE

LIPTÁKOVÁ, JANA

OČARENÁ POHĽADOM Z ČEREŠNE

Krajské osvetové stredisko, Košice, 2008
1. vydanie
ISBN 978-80-89224-27-2

životopisy, folklór, umenie,
148 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba
stav: veľmi dobrý

0,90 €

*barpe*bio*

Melánia Nemcová, rodená Servátková, sa narodila 28. októbra 1918 vo Veľkom Šariši pri Prešove. Reálne gymnázium navštevovala a ukončila v Prešove. Ako učiteľka nastúpila najprv do Stropkova v roku 1938, o rok neskôr s budúcim manželom odišla učiť do Nesluše na Kysuciach. V roku 1940 sa už ako manželia vrátili učiť na východné Slovensko do Plavnice. Po 6 rokoch dostali ponuku do Strážskeho, kde Melánia Nemcová založila detský folklórny súbor pri škole, ktorý bol predchodcom súboru Strážčan. S nim sa úspešne zúčastňovala na mnohých súťažiach a prehliadkach, ale tiež na nakrúcaní prvého folklórneho filmu režiséra Ladislava Rychmana (režiséra výborného muzikálového filmu Starci na chmeli a i. ) s názvom Na zelenej lúke, ktorý si odniesol popredné ocenenia z viacerých filmových festivalov. V roku 1953 začala M. Nemcová pracovať v Krajskej poradni ĽUT v Prešove. Tam jej manžel založil folklórny súbor Mladosť a ona sa naďalej venovala osvetovej práci - folklórnym súborom a výskumu. V tom čase spravila jednu choreografiu v PUĽS-e. Po jej úspechu ju do súboru angažovali v roku 1954 a až do roku 1972 v ňom pôsobila ako choreografka i umelecká šéfka. V tom období vytvorila cca 150 choreografií. V období rokov 1965 - 1972 bola takmer stále v zahraničí so súborom (Francúzsko, Anglicko, Taliansko, Nemecko atď. ) až po polročné turné po USA a Kanade. Za obdobie svojho pôsobenia priviedla súbor k tvorivým, choreografickým a interpretačným vrcholom. Popri „veľkom svete" však nezabúdala ani na amatérske folklórne súbory, kam neúnavne chodila pomáhať, stavať choreografie a vytvárať návrhy kostýmov.

Po odchode z PUĽS-u pracovala ako krajská inšpektorka na Východoslovenskom KNV v Košiciach a veľmi úzko spolupracovala s Krajským osvetovým strediskom v Košiciach, kde vytvorili Medzinárodný folklórny festival a mnohé etnografické programy v rámci festivalu. V roku 1987 sa presťahovala do Bratislavy, o rok nato zomrel jej manžel. Následne vydala 11 kníh z množstva materiálov zozbieraných na výskumoch. Naďalej bola nápomocná svojimi teoretickými poznatkami, ktoré odovzdávala ďalej mladým choreografom, etnografom, milovníkom ľudového umenia a tradícií až do svojich 87 rokov. Zomrela 16. augusta 2006 v Bratislave.