Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 9. augusta 2022

INFELD, LEOPOLD - EVARISTE GALOIS

INFELD, LEOPOLD

EVARISTE GALOIS
(Wybrańcy bogów)

Mladé letá, Bratislava, 1961
preklad Ružena Jamrichová
ilustrácie Jaroslav Kočiš
1. vydanie, 3.000 výtlačkov

beletria, román, literatúra poľská, životopisy
324 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný

2,50 €

*barpe*belx-pol-BIO*

„Ba i matematika, najšľachetnejšia a naj abstraktnejšia zo všetkých vied, ktorá nesie svoju korunu vo výšavách, koreňmi tkvie hlboko v zemi, po ktorej chodíme. Matematika ti nedovolí ujsť pred utrpením tvojím a tvojich druhov, “ vyznáva svoje životné krédo mladý neznámy študent E. Galois, geniálny matematik a revolucionár v jednej osobe. Dva momenty ovplyvnili jeho život, ktorý sa krátkym letom blýskavice mihol na oblohe vedeckého a politického života Francúzska tridsiatych rokov minulého storočia. Francúzska, kde po zhasnutí napoleonovskej vojnovej glorioly nastupuje k moci vláda buržoázie a kléru, neúprosne potláčajúca každý prejav túžby po slobodnejšom a sociálne spravodlivejšom živote. — E. Galois, hoci ešte velmi mladý a náruživo zaľúbený do sveta symbolov a vzorcov, chodí s otvorenými očami po svete a vidí všetku tuposť a zákernosť spoločnosti, v ktorej žije. Jeho prudký, výbušný temperament sa nezmieruje so sentimentálnou utopickou teóriou vtedy sa šíriaceho saintsimonizmu, ale hľadá revolučné cesty odboja proti spiatočníckemu zriadeniu. Stretáva sa s mnohými príkoriami, no vždy nachádza útechu v svojej milovanej matematike. Za neústupčivý revolučný postoj platí krvavú daň — mladý, dvadsaťjedenročný umiera v súboji, zosnovanom policajnými špicľami.

Až o niekoľko desaťročí neskôr veda objavuje E. Galoisa, ktorého práce sa v modernej algebre stali základom pre teóriu algebrických rovníc a teóriu grúp.

Poľský akademik L. Iníeld, blízky spolupracovník Einsteinov, sa podujal na neľahkú úlohu: z kusých dokumentov, zopár uverejnených článkov, z dvoch prác zaslaných Francúzskej akadémii a niekoľkých listov napísaných pred súbojom zrekonštruoval spola neznámy životopis geniálneho matematika a revolucionára. Autorovi, vedenému najspoľahlivejším kritériom pravdy — logikou, sa podarilo napísať knihu pravdivú, hodnovernú, ktorá si nadobudla obľubu nielen u matematikov, ale všetkých slobodymilovných ľudí.