Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 6. apríla 2022

KRIŽKO, PAVEL - Z DEJÍN BANSKÝCH MIEST NA SLOVENSKU

KRIŽKO, PAVEL

Z DEJÍN BANSKÝCH MIEST NA SLOVENSKU

Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, 1964
prebal Milan Veselý
1. vydanie, 600 výtlačkov
71-019-64

história
356 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, 1 pečiatka v knihe

PREDANÉ

*sospo*his*

Prekladané dielo Z dejín banských miest na Slovensku obsahuje výber najdôležitejších historických prác Pavla Križku, jedného z čelných predstaviteľov slovenskej historiografie v druhej polovici minulého storočia. Vydanie tohto výberu je prvým významným krokom k splneniu naliehavej úlohy, ktorá stojí pred slovenskými historikmi: spracovať dejiny slovenskej historiografie, oceniť skutočný prínos jednotlivcov pre rozvoj slovenskej historickej vedy.

Výber edične pripravila odborná znalkyňa života i diela Pavla Križku, docentka Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, dr. Darina Lehotská, ktorá napísala k dielu aj rozsiahlu úvodnú štúdiu.

Svoju štúdiu rozdelila Lehotská na dve časti; v prvej oboznamuje čitateľov so životom, v druhej s prácou Pavla Križku. Podáva bibliografický zoznam všetkých Križkových prác, kriticky ich rozoberá a hodnotí celkový význam Križku ako historika.

Pavel Križko pracoval takmer po celý svoj život v Kremnici ako archivár. Práca v mestskom archíve mu umožnila oboznámiť sa s bohatými a pohnutými dejinami stredoslovenských banských miest a podnietila ho k spracovaniu rozličných stránok dejín Kremnice a ostatných banských miest. Z mnohých štúdií a článkov vybrala editorka najzaujímavejšie. Stanislav Vilhelmovič, veľkokupec z 15. storočia, dáva nahliadnuť do života bohatého nemeckého patriciátu v Kremnici, medzi ktorý prenikol podnikavý Slovák; Matej Holeš je článok o vzdelanom a múdrom slovenskom poddanom, ktorý si získa vážnosť a uznanie aj u nadriadených kremnických mešťanov; Martin Derr — k dejinám súdnictva začiatkom XVII. storočia je bezprostredný a otrasný obraz vtedajších súdov.

Hlavnú náplň publikácie tvorí rozsiahla, dosiaľ nepublikovaná štúdia Banské mestá v čase povstania Františka Rákocziho II. Sú v nej podrobne opísané hospodárske pomery, politické a vojenské udalosti, ktoré sa počas povstania Františka Rákócziho II. odohrávali v Kremnici a ostatných banských mestách. Táto iba v rukopise zachovaná práca má pre bohatý obsah historického materiálu aj dnes veľký význam.

Kniha zaujme nielen historikov, ale každého čitateľa, ktorý má vzťah k dejinám a vývoju banských miest u nás. Najmä by mali po nej siahnuť všetci, ktorí dejiny študujú a ktorí ich učia. V úvodnej štúdii nájdu údaje o počiatkoch slovenskej historiografie vôbec, a vedecky fundované, živým štýlom napísané štúdie umožnia zainteresovať o históriu banských miest na Slovensku mnohých čitateľov, a to nielen zo stredného Slovenska.