Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 11. novembra 2021

GÁL, SÁNDOR GYÖRGY - VIEDENSKÝ LES ROZPRÁVA

GÁL, SÁNDOR GYÖRGY
SOMOGYI, VILMOS

VIEDENSKÝ LES ROZPRÁVA
(Mesél a bécsi erdő)

Východoslovenské vydavateľstvo, Košice, 1978
preklad Katarína Králová
obálka Dušan Junek
1. vydanie, 15.000 výtlačkov
83-022-78

beletria, román, literatúra maďarská, hudba, životopisy
512 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

NEDOSTUPNÉ

*hroda2**belx*

Valčík a Strauss — dva neoddeliteľné pojmy, ktoré sa stali neodmysliteľnými znakmi starej monarchie v poslednom storočí jej jestvovania. Dvojica maďarských autorov György Sándor Gál (v slovenčine vyšla už jeho Americká rapsódia o G. Gershwinovi) a Vilmos Somogyi sa podobrali na základe rozsiahleho štúdia dobových dokumentov rekonštruovať farbistý a panoramatický obraz epochy, ktorá svoju vnútornú nahlodanosť a vedomie neodvratného zániku sa snažila kŕčovite zakrývať vonkajším leskom a bezstarostnosťou. Vzniklo tak dielo, ktoré sa pohybuje na pomedzí umeleckej fikcie a literatúry faktu, kde popri autentických postavách vystupuje rad epizódnych figúrok, ktorých pravé mená sa stratili v toku času, ale svojou jedinečnou existenciou prispievali k neopakovateľnému koloritu centra podunajskej monarchie.

Rozprávanie sa začína v prvých desaťročiach 19. storočia nástupom Johanna Straussa st., označovaného za otca valčíka, na hudobnú scénu, pokračuje jeho ľudskými i umeleckými peripetiami na pozadí spoločenských premien, ktoré otriasali Viedňou, Rakúsko-Uhorskom i celou Európou, sledujeme, ako napriek rodinným sporom prevezmú žezlo jeho synovia Eduard, Jozef a hlavne ten najnadanejší, Johann ml., ktorého smrťou sa „história“ končí. A možno považovať za symbolické, ak sa rozpad straussovskej dynastie uskutočňuje takmer súbežne s rozpadom stáročného štátneho útvaru, ktorého koniec bol rovnako veľkolepý ako nevyhnutný.

Dej sa presúva z Viedne do Petrohradu, Budapešti, Ameriky, znovu pred nami ožívajú rázovité figúrky umeleckého života starej Viedne, velikáni svetovej hudobnej kultúry (G. Mahler, R. Wagner) i spisovatelia (M. Jókai). Kniha je dôstojným pomníkom hudbe stále pôvabnej a živej, ktorá si v každej generácii získava nových ctiteľov. Možno práve ona stojí na začiatku dnešného rozvinutého systému zábavného umenia.