Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 25. novembra 2021

JARIABEK, ONDRIŠ - Z PASTIERČAŤA HEREC 2

JARIABEK, ONDRIŠ

Z PASTIERČAŤA HEREC 2
Veselé a vážne príbehy z hereckého života

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1988
prebal Ladislav Vančo
1. vydanie, 8.000 výtlačkov
072-043-88

divadlo, životopisy
256 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

0,90 €

*kocma**bio*

Ondrej Jariabek patril k hercom, ktorí si všímali divadelnú činnosť v širších spoločenských a ľudských súvislostiach. Obzvlášť mal bystré oči, ak išlo o hercov, a to rovnako na skúškach, predstaveniach, ako aj v súkromí alebo pri iných príležitostiach. Tento jeho rozšírený pohľad nadobudol takú polohu, že sa stal verným dokladom nového poznania, či poznania z iného pohľadu. Je to celkom svojská dimenzia profilovania niektorých známych hercov. Cenné je, že vo svojich malých záznamoch povynášal charakteristické črty povahy jednotlivých hercov, ba niekedy načrel aj hlbšie do súkromia, ale všetko sa to deje v súvislosti s umeleckou činnosťou, ktorá sa takýmto spôsobom znovu objavuje a ozrejmuje. Herecká tvorba je zvláštna ľudská činnosť a dochádza pri nej často až k neuveriteľným skutočnostiam. Jariabek ich však čitateľovi približuje tak, aby ich osvetlil, ba až poľudštil, aby zvláštnosť vyšla ako prirodzenosť. Darí sa mu to najmä preto, že si zvolil humornú formu, pričom je pre čitateľa prijateľná aj tá osobne najnepríjemnejšia historka. ktorá by sa mohla zdať bez tohto humorného, vtipného podtextu niekedy banálna alebo urážlivá. Jariabkov pohľad na naše herectvo, na jeho predstaviteľov je akousi odvrátenou stranou skutočnej hereckej tvorby, reprezentovanej na javisku akoby oficiálne, pre diváka. Jeho herecké minipríbehy sú náročne a umelecky jemne komponované do humorného žánru, ktorému sú podriadené ostatné zložky vyjadrovania. Do jedinečného celku sa začleňujú s karikatúrnymi portrétmi Karola Zachara. Kresby tohto divadelného umelca predstavujú v našej satirickej kresbe výnimočnú a neopakovateľnú hodnotu. Ich vysoká estetická úroveň znamenite dopĺňa Jariabkove slovné portréty a vytvára vzácnu hodnotu slova a výtvarného prejavu.