Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 23. novembra 2021

GAMARRA, PIERRE - 72 SĹNK

GAMARRA, PIERRE

72 SĹNK
(72 soleils)

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1981
edícia Spoločnosť priateľov krásnych kníh (386)
preklad Jozef Mruškovič
doslov Miloš Tomčík
prebal Karol Rosmány
1. vydanie, 34.000 výtlačkov
13-72-005-81

beletria, román, literatúra francúzska
344 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

OVER

*kocma**belx*

Máločo tak hlboko poznačilo novodobé francúzske dejiny ako revolúcia v roku 1871 v ktorej sa zrodila Komúna, prvé stelesnenie veľkých nádejí francúzskeho aj svetového proletariátu. A predsa kritik musel zaznamenať, že „nemáme u nás ešte epické dielo, ktoré by čitateľom priblížilo ovzdušie zrodu Komúny a vnieslo do tohto javu, ktorý zostal legendou, prostý ľudský pohľad“. Pierre Gamarra, ako dokazuje celá jeho doterajšia románová tvorba, je spisovateľ nielen úsporný v štýle a kompozícii, ale aj poetický. Román 72 SĹNK završuje širokú historickú fresku, trilógiu, ktorej prvým dielom sú Toulonské záhady a druhým Zlato a krv. Do tohto románu ústia osudy hrdinov, akými sú ľudový revolucionár Jacques Soleil, nenávidený policajt Vernis a nezmyselná láska ženy, aristokratky Marguerity de Faublas. Dej sa snuje nielen okolo udalostí francúzsko-pruskej vojny, povstania parížskeho ľudu proti Bismarckovi a proti Thiersovej zrade, nesie ho nadšenie komunardov, utrpenie ľudu a jeho bolesť nad nesmiernou krivdou dejín, zapríčinenou zradou jeho záujmov. Zo skutočného pozadia parížskych ulíc, uličiek a barikád sa vynárajú ozajstné postavy prostých hrdinov umierajúcich pod údermi Thiersových a Bismarckových kanónov všade, kde sa bojuje.