Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 23. novembra 2021

HAWTHORNE, NATHANIEL - DŮM SE SEDMI ŠTÍTY

HAWTHORNE, NATHANIEL

DŮM SE SEDMI ŠTÍTY
(The House of the Seven Gables)
romaneto

Odeon, Praha, 1969
edícia Klub čtenářů (273)
preklad Květa Maryšková
obálka Václav Bláha 
3. vydanie (2. v Odeone), 48.000 výtlačkov

beletria, román, literatúra americká
246 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný

0,50 € PREDANÉ

*kocma**belx*

Kolem roku 1620,beletria,román,literatúra americká za vlády Jakuba I. Anglického (jehož dceru si vzal za manželku český Zimní král Bedřich Falcký), začíná velká anglická emigrace do Severní Ameriky. Svou zemi tehdy opouštěli náboženští sektáři zv. puritáni, pronásledovaní panovníkem pro své nábožensko-politické představy. Usadili se při západním pobřeží Atlantiku a založili kolonii zvanou Nová Anglie. Přísné náboženské zásady těchto lidí, které si přivezli ze staré vlasti, se promítly do celkového rázu života této kolonie. Zde například došlo již koncem 17. stol. k velkému procesu s čarodějnicemi a čaroději, při němž bylo umučeno na dvacet osob. A tento známý historický fakt, honba na čarodějnice, poskytl základní fabuli našeho románu.

Aby se zmocnil pozemku, obvinil novoanglický puritán soudce Pyncheon svého souseda Matouše Maula z čarodějnictví. Na místě, kde stála chatrč nevinně odsouzeného, si postavil pyšný dům se sedmi štíty a založil rod. Celé generace jeho potomků zde žily v majetku nabytém krvavou vinou, jež se vtělila do rodinné pověsti, zatížila nestejnou měrou jejich mysl a působila jako temná spodní síla na jejich životy. Vlastní příběh se odehrává v době autorově, kdy onen osudný dům s celým zařízením i jeho obyvatelé jsou už jakousi starožitnou rezervací, jež napájí svůj přítomný život retrospektivními vzpomínkami. Ani romantická fabule, ani problém viny a jejího působení na lidský rod nevzaly Hawthornově románu klidnou vůni starých časů, o niž autor neusiloval, již však jeho román naplnilo poklidné devatenácté století, v němž byl napsán.

NATHANIEL HAWTHORNE se narodil 4. 7. 1804 v Salemu ve státě Massachusetts v Nové Anglii jako syn záhy zemřelého námořního kapitána. Po čtyřletém studiu na vysoké škole se věnoval literární tvorbě; psal hlavně povídky, jejichž první sbírka vyšla v roce 1837 pod názvem „Otřepané povídky“ (Twice-Told Tales). Poněvadž skrovné autorské honoráře nestačily na živobytí, přijal práci dozorce nad vážením uhlí v přístavu, oženil se v r. 1842 a přestěhoval se do nedalekého městečka Concordu, kde se soustředila malá skupinka přírodních filosofů, písmáků a básníků (k nim patřil i R. W. Emerson a H. D. Thoreau). Z této doby pochází např. sbírka povídek „Mechy ze staré fary“ (Mosses from an Old Manse, 1846) a knížky pro děti. Později se stává ředitelem salemské celnice, ale zanechává práce a píše během tří let rok za rokem obsáhlou prózu, jež patří k vrcholům americké klasické literatury. Jsou to romaneta „Šarlatové písmeno“ (Scarlet Letter, 1850), „Dům se sedmi štíty“ (The House of the Seven Gables, 1851) a „Blithedaleská romance" (The Blithedale Romance, 1852). Roku 1853 se stal americkým konzulem v Liverpoolu a po dvouleté cestě Itálií se vrací do Ameriky. V Itálii se odehrává příběh „Mramorový faun“ (The Marble Faun, 1860). Po návratu do Ameriky na něj dolehla choroba, úpadek tvůrčích sil, starosti z vypuknutí občanské války. Umírá 19. 5. 1864 a v něm odchází velký americký spisovatel, v jehož díle se střetávají staré puritánské tradice s nastupujícími proudy moderní doby, jejichž vlivy na lidskou duši dovedl tak mistrně a subtilně zachytit.