Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 17. novembra 2021

LAWRENCE, DAVID HERBERT - SYNOVIA A MILENCI

LAWRENCE, DAVID HERBERT

SYNOVIA A MILENCI
(Sons and lovers)

Tatran, Bratislava, 1982
edícia Zlatý fond svetovej literatúry (49)
preklad Tatiana Ruppeldtová
predslov Igor Navrátil
prebal Pavel Hrach
2. vydanie (v tomto výbere 1.), 40.000 výtlačkov
61-319-82

beletria, román, literatúra anglická 
440 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*vermi**belx*

David Herbert Lawrence (1885 —1930) vstúpil do anglickej literatúry pred prvou svetovou vojnou románom Biely páv (The White Peacock, 1911). Syn nottinghamského baníka, pôvodne učiteľ, venoval sa potom iba literárnej tvorbe. Jeho neobyčajná vnímavosť a hĺbavosť, večne nepokojný duch spolu s bohatými citovými zážitkami uplatňujú sa v celom diele.

Román Synovia a milenci (Sons and Lovers, 1913) patrí medzi prvé autorove diela. Dej románu sa odohráva začiatkom tohto storočia v severoanglickom baníckom mestečku, kde pani Morelová po trpkom sklamaní v manželovi všetku svoju energiu a lásku prenáša na deti, najmä na syna Paula a doňho vkladá všetky nádeje. Paul je nadaný, chce sa stať maliarom. Syn sa jej odpláca rovnakou nežnou náklonnosťou, až dojímavou synovskou láskou. No ako dospieva, do jeho života vstupujú ženy — preduchovnená, cudná, až prísna Miriam, neskôr zmyselná, vášnivá a náročná Clara. Obe oňho bojujú, obe ho na čas k sebe pripútajú, no ani jednej sa to nepodarí natrvalo. Paul sa bráni, bol by rád, keby mu pomohli vymaniť sa spod mocného vplyvu matky, nechce sa však dostať do nových pút. Miriam i Clara ho chcú celého, usilujú sa ho odpútať od iných životných záujmov. Je to, môže to byť pravá láska? — spytuje sa Paul.

Ani matkina láska nie je celkom nesebecká, no žiada od neho vynikajúce činy, povzbudzuje ho do činorodej práce. Chce, aby v živote vynikol a vynahradil jej tak všetky životné sklamania, nesplnené sny. Po matkinej smrti, po odchode najoddanejšej a najvernejšej bytosti, akú na svete mal, stráca Miriam aj Claru a ostáva sám. Smutne ide v ústrety ďalšiemu osudu v nádeji, že nájde ženu, čo by mu vedela byť aj milenkou, aj priateľkou a ktorej by aj on mohol byť všetkým.

Lawrence ako syn baníka dokonale poznal banícke prostredie i atmosféru baníckeho mestečka, ktoré je dejiskom jeho románu.

V diele Synovia a milenci nachádzame veľa autobiografických čŕt. Paul Morel je vlastne sám Lawrence, Paulov otec a najmä matka majú v sebe veľa z rodičov autora románu.

K Lawrenceovmu bohatému literárnemu dedičstvu sa v poslednom čase opäť vracajú čitatelia všade, kde sa prekladá anglická beletria. Obľube sa teší najmä román Synovia a milenci, ako aj román Zaľúbené ženy (Women in Love, 1921), ktoré nedávno v Anglicku úspešne sfilmovali. Lawrenceove diela sa vyznačujú neobyčajne verným vystihnutím citových vzťahov jednotlivých postáv, krízy dospievania, krízy lásky. A to sú problémy, ktoré čitateľov vždy zaujímali a ktoré priťahujú aj dnešného čitateľa, lebo vie, že autorovo majstrovstvo ho nesklame.