Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 18. novembra 2021

TOLSTOJ, LEV NIKOLAJEVIČ - KREUTZEROVA SONÁTA / RODINNÉ ŠŤASTIE

TOLSTOJ, LEV NIKOLAJEVIČ

KREUTZEROVA SONÁTA / RODINNÉ ŠŤASTIE
(Krejcerova sonata /  Semejnoje sčastije)

Pravda, Bratislava, 1985
edícia Členská knižnica Pravda
preklad Ružena Žiaranová-Dvořáková
ilustrácie Dušan Stopiak
prebal Dušan Stopiak, Jozef Szabó
1. vydanie, 53.000 výtlačkov
75-004-85

beletria, román, literatúra ruská,
216 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ *petca*b-rus*
PREDANÉ *vermi**belx*

Lev Nikolajevič Tolstoj (1828-1910), najvýznamnejšia umelecká osobnosť v Rusku 19. storočia, sa dodnes pokladá za najväčšieho znalca ľudskej duše. Dokazuje to jeho nestarnúca epopeja Vojna a mier, romány s ľúbostnou tematikou (Anna Kareninová, Vzkriesenie) aj jeho drobnejšie komorné diela, z ktorých najznámejšie sú dodnes Kreutzerova sonáta a Rodinné šťastie. Kreutzerova sonáta hneď po vyjdení (1891) vyvolala senzáciu, ale aj rozhorčenie čitateľov i oficiálnych kruhov. No odvtedy sa znova a znova vydáva na celom svete.

Námetom Kreutzerovej sonáty i Rodinného šťastia je láska. Tolstoj v nich vyjadril svoj postoj k láske a k manželstvu s hlbokou vrúcnosťou básnika i neľútostného sudcu. Sú to dva odlišné pohľady akoby dvoch rozličných osobností. Kreutzerovu sonátu písal skúsený starec, ktorého život poučil, že za rozkoš milovať sa draho platí, že do krásneho hávu vznešeného citu sa často halia nízke pudy. Rodinné šťastie píše človek, ktorý ešte verí v existenciu povznášajúcej lásky medzi mužom a ženou. No aj tu dochádza k strate ilúzií.

Obidve novely poskytujú popri pútavej fabule aj poučenie o psychologických a morálnych aspektoch manželského života, videného triezvo, bez ilúzií. Aj dnešného čitateľa určite zaujmú, možno v mnohom nebude s autorom súhlasiť, ale rozhodne ho nenechávajú ľahostajným.