Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 27. novembra 2021

MORAVIA, ALBERTO - OPOVRHNUTIE

MORAVIA, ALBERTO

OPOVRHNUTIE
(Il Disprezzo)

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1957
edícia Spoločnosť priateľov krásnych kníh (105)
preklad Hana Ponická
prebal Jozef Baláž
1. vydanie, 20.200 výtlačkov

beletria, román, literatúra talianska
200 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal poškodený

PREDANÉ

*kocma**belx*

V románe OPOVRHNUTIE zameriava sa Alberto Moravia, jeden zo súčasných vedúcich talianskych prozaikov, na citové i praktické spolužitie muža a ženy v manželstve. Hrdina románu, rozprávajúci v prvej osobe, pôvodne spisovateľ, potom scenárista, dostáva sa v zápase o existenciu na hmotne síce prospešnú, ale tvorivo neistú pôdu spolupráce s režisérom a producentom, ktorému ide predovšetkým o finančný úspech filmu. Súbežne so zauzľovaním scenáristovho vzťahu (...) s rozpormi medzi jeho vlastnou koncepciou o scenári a zvonku doliehajúcim tlakom, zauzľuje sa aj vzťah medzi ním a ženou.

Moravia nadhodil v svojom románe na pomerne malej ploche celý rad bytostných problémov manželstva dvoch ľudí našej doby, odhalil svojím prenikavým pohľadom veľa dramatických konfliktov v cítení i myslení dnešných ľudí, a hoci ide o príbeh ľudí z vrstvy vyhranene inteligentskej, oživil v románe večnú tému lásky a vernosti, vytvoril postavu novej Penelopy z Homérovej Odysey.

O vysokej hodnote literárneho diela Alberta Moraviu svedčí aj to, že tohto vynikajúceho talianskeho spisovateľa nachodíme medzi najvážnejšími kandidátmi Nobelovej ceny za literatúru v tomto roku.