Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 1. apríla 2020

ČERNOUŠEK, MICHAL - ŠÍLENSTVÍ V ZRCADLE DĚJIN

ČERNOUŠEK, MICHAL

ŠÍLENSTVÍ V ZRCADLE DĚJIN
Pojednání pro inteligentní čtenáře

Grada Avicenum, Praha, 1994
obálka Karel Kárász, Alena Lábová
ISBN 80-7169-086-4

zdravie, zdravotnícka literatúra, psychiatria, história,
232 s., čb a far. fot., čeština
hmotnosť: 296 g

mäkká väzba
stav: dobrý, vpisy ceruzou, pečiatky v knihe

8,00 € PREDANÉ

*bib14* in *kat-ZDR*

Po širokém a meandrovitě se vinoucím toku autorových myšlenek pluje loď bláznů, na kterou je možno nastoupit i s autorem a setkat se zde s celou řadou lidí, kteří tak či onak propadli fenoménu „šílenství“, a poznat je trochu jinak a někdy úplně jinak, než nám byli představováni v oficiálních kánonech. Přestože je autorův pohled na souvislosti kritický, je to pohled moudrý a tudíž - až na ojedinělé a pochopitelné výjimky - pohled laskavý. Autor ve svém, mohu-li to tak nazvat, metapsychickém přístupu předkládá poznatky, ale nesoudí a vůbec nezatracuje. Rozměr pochopení pro absurditu dovoluje nadhled nepovyšující význam chyb minulých nad význam pitomosti dnešní. Nenecháme-li se zmást lehce ironickým tónem, pochopíme záhy, že celé dílo promlouvá více o člověku, který hledá, než o šílenství tisíců slepých uliček, v nichž opět narazil zakrvavenou hlavou na ostnatý drát. Priorita a originalita této knihy je především v tom, že kritický pohled na vývoj obsahu i regulace „šílenství“ je zcela osobitý a nemá na rozdíl od většiny publikací ze zahraničí antipsychiatrický náboj. To otevírá prostor pro možná zaujatou, ale neagresivně vedenou polemiku, která by měla zlidštit celou tuto oblast. Nevím, co jsou „pokrokové směry v lékařství“, mám za to, že lékařství je vědou o člověku a ze systémového pohledu systémem otevřeným. Podle mého soudu otevírá autor dveře třinácté komnaty, což je dobře. Bude mít jistě mnoho odpůrců. To je také dobře, zvláště budou-li ve své argumentaci stejně kvalitní jako autor.

Radkin Honzák